mamaplus

Date alarmante! Peste 400 de moldoveni s-au intoxicat cu pesticide

-
//
18.03.2019

Autorităţile organizează în perioada 18-24 martie acţiuni de promovare a aplicării raționale a pesticidelor, cu genericul “Dați prioritate sănătății, utilizați rațional pesticidele”, transmite Moldpres.

mamaplus

Potrivit ANSP, în ultimii trei ani, în Republica Moldova au fost înregistrate 405 cazuri de intoxicații acute cu pesticide, în urma cărora 14 persoane au decedat.

Șefa Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a precizat că pe parcursul săptămânii curente specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vor organiza mai multe activități cu implicarea publicului larg, cum ar fi: discuții publice, mese rotunde, instruiri, emisiuni radio și TV. Totodată, șefii Centrelor de Sănătate Publică teritoriale, prin intermediul specialiștilor secțiilor Protecției sănătății publice, în comun cu instituțiile de învățământ vor asigura informarea populației despre efectele nefaste ale pesticidelor asupra stării de sănătate.

De asemenea, în cadrul acestei săptămâni vor fi organizate concursuri și lecții în instituțiile de învățământ gimnazial și liceal, prelegeri în colectivitățile agricole privind promovarea utilizării raționale a pesticidelor de uz fitosanitar.

Specialiştii ANSP anunţă că anumite pesticide nu pot fi degradate de către microorganisme sau de organismul uman și de aceea se acumulează în organe, sol și plante. În ultimul timp, în țara se înregistrează tot mai multe produse de uz fitosanitar, care prezintă un potențial pericol asupra sănătății umane, iar utilizarea lor irațională de către persoane care nu au pregătirea necesară poate duce la dereglări grave ale sănătății.