Cum vor fi prevenite infecţiile contractate de pacienţi în spitale

Cum vor fi prevenite infecţiile contractate de pacienţi în spitale

-
//
05.10.2015

Infecţiile contractate de pacienţi în Spitalul de Urgenţă din Chişinău vor fi prevenite începând cu anul viitor. În cadrul instituţiei medicale va fi creat, în premieră pentru ţara noastră, un departament unde medicii vor monitoriza cazurile de infecţii provocate de microbi, paraziţi sau viruruşi. Tot aici, se vor întreprinde măsuri pentru a evita îmbolnăvirile intraspitaliceşti.

Cum vor fi prevenite infecţiile contractate de pacienţi în spitale

Copilul acestui bărbat a fost internat la două săptămâni după naştere, cu icter, o afecţiune a sângelui. După trei zile de spitalizare bebeluşul a făcut pneumonie.

"Tratamentul a durat încă vreo şapte zile. I s-au făcut perfuzii. Medicii nu au dat explicaţii. Mi-au spus că este o viroză, s-a îmbolnăvit", a mărturisit bărbatul.

În spitale, cel mai frecvent se infectează pacienţii operați sau lăuzele. Se întâmplă din cauza condiţiilor neadecvate din sălile de operaţii şi saloane, dar şi instrumentele nesterile.

"Nesterilizarea instrumentelor medicale, mâinile care nu au fost bine spălate cu dezinfectante. În instituţiile medicale mult depinde de sistemul de vetilare din sălile de operaţii. Utilaj performant şi intrumente şi suficiente pentru fiecare operaţie", a declarat medicul epidemiolog, Gheorghe Braga.

Datele Ministerului Sănătăţii arată că 20 la sută dintre oamenii internaţi se infectează.

"Avem un impact, în primul rând, asupra pacientului, asupra instituţiei medicale, duratei de tratament şi un efect economic negativ asupra bugetului instituţiei. Costurile sunt enorme ajungând până la mii de euro de tratament a unui caz de infecţie nozocomială", a declarat vicedirectorul medical al Institutului Medicină de Urgenţă, Andrei Uncuţă.

Departamentul de supraveghere a infecţiilor nosocomiale va fi creat la Spitalul de Urgenţă, în cadrul unui proiect al Universităţii de Medicină, finanţat de Guvernul Estoniei.

Anul trecut, în instituţiile medicale din ţară au fost înregistrate 1.098 de cazuri de infecţii intraspitaliceşti. 

Sursa: NOI.md