mamaplus

Cum vor activa piețele și centrele comerciale după instituirea noilor restricții

0
//
16.02.2021

Centrele comerciale din țară nu vor activa în zilele de sâmbătă și duminică, începând cu 17 februarie. Din această zi, se restricționează și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole. Prevederile se conțin în hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, care a prelungit starea de urgență în sănătate publică până pe 15 aprilie.

Prin aceeași hotărâre, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 la cel mult 20 de invitați.

Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. De asemenea, se interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

CNESP a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Agenții economici care activează în spații închise vor trebui să asigure aflarea concomitentă în interior a consumatorilor, în baza normativului 1 vizitator/4m2 de suprafață comercială liberă, suprafața disponibilă fără echipamente comerciale.

Totodată, angajații autorităților administrative centrale subordonate Guvernului vor continua activitatea în baza unui regim special de muncă de la 7.30 până la 16.00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12.30, cu revizuire ulterioară, în funcție de situația epidemiologică.

La moment, CNESP menține regimul actual de studii, dar va monitoriza riguros evoluția numărului de infectări, în vederea examinării posibilității de a reveni la regimul online de studii în instiuțiile de învățământ.