mamaplus

Cum vom întâmpina Învierea Domnului în acest an: izolați în case sau la biserică?

-
//
02.04.2020

Tradiționalele slujbe dedicate Învierii Domnului ar putea să se desfășoare fără participarea enoriașilor, dacă pandemia de COVID-19 va lua amploare în Moldova. Declarația a fost făcută de către ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu.

În acest an, creștinii ortodocși probabil nu vor putea participa la slujbele dedicate Învierii Domnului și să sfințească bucatele pascale. Dacă până la Paște epidemia de COVID-19 va afecta un număr mare de persoane, autoritățile vor solicita bisericilor să desfășoare serviciile divine fără enoriași. 

„Dacă nu vom reuși să scăpăm de pandemie până la Învierea Domnului, cred că preoții vor desfășura slujbe în biserici, iar noi vom sta acasă. Dacă însă situația nu se va agrava, vom solicita slujitorilor bisericilor și enoriașilor să respecte măsurile de prevenire a răspândirii infecției: desfășurarea slujbelor în curte, respectarea distanței sociale, folosirea măștilor și mănușilor de protecție. Ne vom gândi cum să procedăm corect”, a relatat Pavel Voicu.

Mai mult, în acest an moldovenii vor marca Învierea Domnului fără lumina sfântă. Mitropolia Moldovei a anunțat că Focul Haric nu va fi adus de la Ierusalim din cauza pandemiei de coronavirus de tip nou.

De la instituirea stării de urgență, 324 de biserci nu au respectat recomandările autorităților cu privire la modul de organizare a slujbelor divine.