mamaplus

Cum va arăta meniul copiilor din grădinițele capitalei în vara și toamna acestui an

-
//
03.06.2022

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău a aprobat meniul model unic pentru sezonul vară-toamnă din acest an. Potrivit autorităților municipal, la elaborarea acestui meniu s-a luat în considerare rația alimentară în funcție de vârsta copiilor, precum și necesitățile în energie și substanțe nutritive. Regimul alimentar al copiilor este alcătuit din 4 mese (3 mese principale şi o gustare), deoarece instituțiile de educație timpurie activează în regim de 10,5 ore pe zi, valoarea calorică a rației alimentare este de 75% din norma fiziologică de consum zilnic.

S-a exclus gustarea II şi s-a introdus cina, fiind variată și consistentă, mai sățioasă comparativ cu gustarea, propusă să fie servită la orele 16:30- 17:00.

Meniul model este variat, unele și aceleași bucate nu se repetă atât în timpul zilei cât şi în timpul săptămânii. Pentru perioada estivală, se dă preferință fructelor de sezon recomandate în alimentația copiilor: mere, pere, prune, struguri, cireşe, vişine, caise, persici, gutuie.

Bucatele din carne se servesc cu legume crude şi/sau prelucrate termic şi verdețuri. Bucatele bogate în proteine şi în special de origine animală se folosesc în prima jumătate a zilei (dejun, prânz).

Meniul Model complet poate fi vizualizat AICI.

Menționăm că meniul model unic se întocmește de 2 ori pe an pentru perioada iarnă – primăvară şi vară – toamnă de către un grup de lucru (conducători ai instituțiilor de educație timpurie, lucrători medicali, tehnologi în alimentația publică, specialiști din cadrul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău) cu recomandările de rigoare a specialiștilor nutriționiști, reprezentanți ai ANSP și CSP, în strictă conformitate cu prevederile meniului model recomandat de Ministerul Sănătății.