mamaplus

Cum trăiește Natalia Ursachi, mama a cinci copii grațiată în 2021

-
//
20.11.2023

În decembrie 2021, instituția prezidențială a grațiat-o pe condamnata Natalia Ursachi, mamă a cinci copii, care ispășea un termen de șase ani pentru escrocherie.

mamaplus

Astăzi, Natalia Ursachi muncește peste hotare pentru a-și întreține copiii și a achita datoria pentru care a și ajuns la închisoare. Femeia a vorbit despre tot prin ce a trecut și despre cum arată astăzi viața ei, la „Femeile Vorbesc” de la Jurnal TV, transmite Știri.md.

Natalia Ursachi s-a căsătorit pentru prima dată acum 18 ani. Familia nou-formată își făcuse o sumedenie de planuri de viitor, însă toate au eșuat. Nemulțumiți de viața pe care o duceau, soții au decis să divorțeze.

Cu al doilea bărbat a suportat violență, indiferență și lipsuri. Gândul că rămâne mamă singură cu cinci copii era tot mai aproape de a se materializa.

„Nici până a ajunge în penitenciar viață bună nu a fost, făceam totul singură, locuiam la părinți, mi s-a luat casa, am pierdut tot, după divorț s-a împrăștiat totul. Prietenia și distracția îl interesau, suport financiar nu aveam, părinții mă ajutau. A fost violență, au fost de toate, când m-au închis el nici nu era acasă, permanent pleca la el în sat, nu se putea rupe de prieteni și distracție. Dacă nu am putut să fac gospodar, nu era rost să mai continui, din penitenciar cu el am terminat”, spune femeia.

Toate problemele Nataliei se trag din 2014, cu un an înainte să divorțeze de primul soț. Ea susține că și-a luat o mașină de cinci mii de euro, ca să presteze servicii de taxi și să-și hrănească micuții, dar nu a fost în stare să achite.

În acea perioadă, părinții Nataliei munceau în Rusia. Svetlana Ursachi ne mărturisește că nu știa de problemele fiicei până în ziua în care ea a rămas fără casă.

„Ea trăia la Drochia, soțul era în Rusia, nu prea se descurcau și voia să ia mașină. Atunci avea doar un copil. Noi eram contra să ia un credit, nu e lucru bun. Îmi spunea să nu-mi fac griji și mașina a ajuns în accident, eu multe detalii nu am știut, ea se temea să ne spună. Foarte multe lucruri nu ne-a zis, noi nu am știut până nu i-au luat casa. A rămas fără nimic și încă închisă”, spune mama Nataliei, Svetlana Ursachi.

Când Natalia a fost închisă, pentru mama ei au început suferințele. Șase ani de detenție erau prea mult. Femeia nu știa dacă va reuși să le dea nepoțeilor tot necesarul, dar s-a străduit.

„Natașa - acolo, el - acolo, eu acasă cu patru copii mici, neajunsuri, foarte mulți oameni ne-au ajutat, au adus cadouri, dl Iulian ne-a ajutat, de la noi nu a luat un ban, nouă ne trimitea să ne ajute. Mă rugam la Dumnezeu să nu-mi ia copiii, dacă mai aveam un insult”, spune Svetlana Ursachi.

Cu toții au suferit. Natalia - în penitenciar, copiii - acasă, iar bunicii le tămăduiau rănile, așa cum știau ei mai bine. Dorința de a fi din nou împreună le dădea putere să treacă peste acea perioadă.

„Părinții au suferit enorm, mama s-a îmbolnăvit, a stat în spital în Rusia, a fost paralizată, la tata s-a agravat diabetul, a apărut astm, ei stau pe pastile, tratament. Tata se simte rău, el nu doarme, se înădușă. Îi rău, mai vorbesc cu ei dacă pot să plec. Băiatul are opt ani, Sofia face șase ani, Paula face cinci și Patricia face patru ani”, povestește Natalia.

Natalia crede că tot ce i s-a întâmplat este o nedreptate. Avocatul Iulian Rusanovschi ne-a declarat atunci, la eliberarea Nataliei, că va ataca Republica Moldova la CEDO și a făcut-o.

„Ea putea să plece demult acasă, pentru că are acasă trei copii sub vârsta de opt ani, iar articolul ei se încadrează perfect la prevederile art. 96 Cod de procedură penală, care permit suspendarea executării pedepsei până ce copiii ating vârsta de opt ani. Hânceștiul și Chișinăul au spus că nu poate fi suspendată. Din momentul în care au respins suspendarea și până în momentul în care a fost eliberată, ea a stat ilegal în detenție”, spunea atunci avocatul.

Ajunsă în libertate, Natalia a început să se gândească cum să-și aranjeze viața. Natalia a avut parte de susținerea și înțelegerea necondiționată a părinților. Decisă să-și schimbe viața, femeia a plecat în străinătate.

„Datorită părinților mei, copiii mei sunt grămadă, frate lângă frate și soră lângă soră. Și sunt și eu la libertate, datorită lor. Ei au luptat, eu trebuie să fiu recunoscătoare lor, mai ales pentru copiii mei, pot să le spun mulțumesc până la Doamne-Doamne și înapoi”, afirmă femeia.

Natalia este mulțumită că a reușit să-și găsească un loc de muncă. Este acum în stare să-și asigure familia cu strictul necesar și e convinsă că merge pe drumul drept.

„E rău că nu pot să mai stau cu copiii și e greu că sunt departe. Copiii cresc fără mamă, poți să le aduci luna de pe cer, dar e fără mamă. Nu știu cum să-I mulțumesc părinților mei, copiii mei sunt educați, sunt hrăniți la timp, școală, grădiniță. Vin o dată la trei luni pentru că trebuie să mă semnez aici, eu mi-am dat cuvântul și nu vreau să încalc legea R. Moldova sau să fac probleme la oameni. Da, stau zece zile, după posibilitate, după sunt obligată să plec înapoi. Sunt cheltuieli de drum, plus întreținerea pe mine acolo, plus acasă, plus fata la studii, cu ce mai poți”, spune Natalia.

Potrivit legii, până la sfârșitul anului 2026, Natalia Ursachi este obligată să se prezinte cu regularitate la Biroul de probațiune Drochia.

Natalia demonstrează prin propriul exemplu că există viață după închisoare, dacă îți înveți lecția.

„Am învățat că, înainte să faci un pas, trebuie să măsori de zece ori. Am învățat și că nu trebuie să crezi în lume. Regret anii pe care i-am pierdut, nu mi-am ascultat părinții și credeam că toată lumea este a mea”, susține Natalia.

Femeia zice că oricine este eliberat din penitenciar are dreptul la o viață normală, chiar dacă este greu să te integrezi în societate. Natalia Ursachi le mulțumește tuturor celor care au susținut-o moral și financiar.

„Astăzi viața mea e luminoasă, pentru că libertatea e scumpă. Pentru că, indiferent de situație, când te culci și copiii sunt lângă tine e altceva. Când te culci cu fața la perete și cu pozele lor nu îți trebuie nimic. Libertatea e scumpă și cei care sunt la libertate să se gândească ce fac, fiecare pas”, susține Natalia.

Reamintim că Natalia Ursachi a ajuns la închisoare după ce a împrumutat 2.500 de euro și a luat un automobil BMW 320 pentru care nu a plătit și nici nu a returnat bunul mobil. În februarie 2020, Curtea de Apel Bălți a condamnat-o la șase ani pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și a obligat-o să restituie suma de 11.200 de euro, dedusă din valoarea mașinii – 8.700 de euro – și datoria de 2.500 de euro. 

În după-amiaza zilei de 14 decembrie curent, ea a fost eliberată din Penitenciarul nr. 7 - Rusca, după ce a fost grațiată de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.