mamaplus

Creştinii ortodocşi de stil nou au intrat în postul Crăciunului

-
//
16.11.2023

Creştinii ortodocşi de stil nou au intrat, de astăzi, în postul Crăciunului. În următoarele 40 de zile, credincioșii se vor abţine de la consumul de carne, lactate sau ouă.

mamaplus

Pe lângă schimbarea meniului, biserica îndeamnă oamenii ca în această perioadă să sporească faptele bune, transmite Tvr Moldova.

În casa familiei Botin din Chişinău postul Crăciunului este ţinut cu cu strictețe în fiecare an.

ELENA BOTIN, locuitoare a municipiului Chişinău: „Ne străduim să facem doar mâncare de post. Dar aceiaşi mâncare de foarte multe ori o facem şi atunci când nu este post. De exepmlu astăzi eu am pregătit o tocăniţă de ciuperci pentru prânz şi un borş roşu de legume. Pentru micul dejun am tartinele cu tocană de dovlecei, tartinele cu pasta de năut.”

TUDOR BOTIN, locuitor al municipiului Chişinău: „Noi suntem deprinşi cu postul că avem şi o vârstă şi nu prea tindem noi aşa să ne ghiftuim cu carne. Lasă că e bine şi aşa. Postul nu e doar despre mâncare. El este tot şi discuţii şi gânduri şi tot cee ace facem.”

Postul este destinat purificării spirituale și fizice, dar şi o pregătire pentru sărbătoarea Nașterea Domnului.

IOAN COSOI, preot: „Noi gândim că este abţinere de la mâncare dar de fapt aceasta este doar prima treaptă a postului. Potsul are trei componente. Este cea de înfrânare, este rugăciunea pe care o facem noi, meditaţia duhovnicească şi milostenia fapta cea bună.”

CONSTANTIN OLARIU, consilier mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei: „În tradiţia populară postul Crăciunului este sau perioada Crăciunului este considerate o perioadă a cadourilor, a darurilor. Însă, noi creştinii ortodocşi prin post şi lprin milostenia care se întâmplă în interiorul postului, exact acelaşi lucru îl preînchipuim. Dăruirea de tot ce are nevoie aproapele nostru.”

Basarabenii care ţin post s-au grăbit să-şi facă provizii şi au mers la piaţă.

„Îmi trebuie cartofi, varză, morcov, mere, prune. Iată de acestea care sunt de post.”

„Eu am apucat de la păriţii mei că totdeauna ţineam postul şi ne simţeam foarte bine. Mâncam fasole, cartofi, ciorbă, ca la ţară.”

Nutriționiști le recomandă oamenilor care postesc să fie atenți la produsele consumate și să-și asigure un aport caloric și proteic echilibrat.

SERGIU MUNTEANU, medic nutriţionist: „Legumele trebuie să fie regale în perioada aceasta a postului şi nu contează în ce formă: fiară, călită, fiartă, în formă proaspătă. Legumele aduc un beneficiu destul de bun organismului. Clar că pe lţngă legume, deoarece legumele nu conţin foarte multe proteine, trebuie să fie şi sursa proteică. Ca sursă de protein în perioada postului deseori sunt boboasele.”

Postul Crăciunului pe stil nou se încheie în data de 24 decembrie, în ajunul Naşterii Domnului.