Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Buna Vestire

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Buna Vestire

-
//
07.04.2016

Creştinii ortodocşi de rit vechi prăznuiesc astăzi, 7 aprilie, Buna Vestire sau Blagoveştenia, cum i se spune în popor. Sărbătoarea aminteşte de vestea adusă de îngerul Gavriil Fecioarei Maria despre faptul că îl va naşte pe Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, transmite IPN.

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Buna Vestire

Preotul Nicolae Burlacu de la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla, a declarat pentru IPN că aceasta este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din an şi una din cele patru închinate Sfintei Fecioare Maria. Preotul a spus că semnificaţia sărbătorii este foarte importantă pentru creştini. Enoriaşii sunt aşteptaţi la slujbă, la spovedanie pentru a trăi sărbătoarea din plin primind împărtăşanie.

De asemenea, creştinii care postesc au dezlegare la untdelemn, vin şi peşte. „Este sărbătoarea în care fac şi ei un repaus, în care îşi acumulează puteri pentru a posti în continuare prin dezlegarea la peşte”, a afirmat Nicolae Burlacu. Potrivit lui, o asemenea dezlegare este şi de Duminica Floriilor, marcată cu o săptămână înainte de Învierea Domnului.

În tradiţia populară se spune că aşa cum este vremea în ziua de Buna Vestire, va fi şi în ziua de Paşti.

Sursa: IPN.md