mamaplus

Crește numărul infecțiilor respiratorii. Două spitale municipale pentru copii sunt arhipline

-
//
09.01.2024

În municipiul Chișinău se atestă o creștere de 30% a numărului de infecții acute ale căilor respiratorii. Astfel, pe parcursul săptămânii trecute, s-au înregistrat cu peste o mie de cazuri mai mult, comparativ cu săptămâna precedentă.

mamaplus

Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, a declarat la ședința operativă de la Primăria capitalei că, urmare a creșterii numărului de infecții respiratorii acute, mai ales în rândul minorilor, spitalele municipale pentru copii sunt arhipline, transmite realitatea.md.

De exemplu, Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii este la capacitate maximă. În timp ce instituția dispune de 100 de paturi, internați sunt 109 pacienți. Și în Spitalul clinic municipal de copii nr.1, unde sunt 120 de paturi, sunt internați 150 de pacienți. În celelalte spitale, locuri disponibile sunt.

Vladimir Bolocan a îndemnat populația să dea dovadă de responsabilitate și să respecte măsurile de prevenire, mai ales în rândul copiilor. Or, virușii sunt destul de agresivi.

Se recomandă păstrarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate, respectarea regulilor de igienă, inclusiv igiena mâinilor, igiena respiratorie.

La fel, este indicată aerisirea spațiilor închise, purtarea măștilor în instituțiile medicale și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome– febră, tuse, respirație dificilă, dureri în gât, dureri musculare, rinoree sau nas înfundat, cefalee, frisoane, senzație de slăbiciune sau oboseală.