mamaplus

Crește numărul enterovirozelor la copii

-
//
10.08.2023

Apariţia pe piaţă a fructelor de sezon dar şi redeschiderea grădiniţelor provoacă, an de an, în această perioadă, un număr mai mare de îmbolnăviri cu enteroviroze la copii. Pediatrii pun acest diagnostic în şapte sau opt cazuri din 20 de micuţi care sunt aduşi la cabinetele lor cu simptome digestive. Şi intoxicaţiile alimentare s-au dublat în rândul celor mici, faţă de lunile trecute, scrie tvrmoldova.md.

mamaplus

„Tuse şi febră a avut. – Cum aţi acţionat în momentul în care aţi văzut că are aceste simptome? – Hidratare şi ceva pentru a scade temperatura şi atât.”

„Păi ce simptome a avut… febră, vomă, nas înfundat… Am merg la urgenţă în primul rând, când am văzut. Acolo i s-a făcut radiografii, scanere, pentru că totodată avea bronşită şi pneumonie.”

„Tuse, febră şi atât. Mergem la pediatru, vedem ce ne spune, dar mai mult facem inhalaţie.”

Pediatrii spun că este perioada din an în care se aşteaptă la un număr crescut de enteroviroze în rândul celor mici.

ELENA SCRIPNIC medic pediatru: „Au început să se redeschidă multe grădiniţe, mulţi copii se întorc de la bunei, au început contactele mai active, de asta şi a crescut numărul enterovirozelor de sezon. Spre exemplu, din 20 de consultaţii pe zi, şapte-opt sunt enteroviroze. De obicei vin cu febră crescută, dureri în gât, de burtică. De multe ori febra este însoţită de cefalee. Mulţi prezintă vomă şi diaree.”

În acelaşi timp, s-a dublat şi numărul intoxicaţiilor alimentare la copii faţă de începutul verii.

ELENA SCRIPNIC medic pediatru: „În mare parte sunt fructele şi legumele care conţin o cantitate de pesticide exagerată, care nu este tolerată de organismul nostru şi afectează în parte sau ficatul, sau stomacul, pancreasul.”

Pentru a evita îmbolnăvirea cu enteroviroze, copiii trebuie să se spele bine pe mâini cu apă şi săpun, după ce au fost la joacă. De asemenea, medicii îi îndeamnă pe părinţi să spele minuţios fructele şi legumele, înainte de consum. Iar când apar primele simptome de boală trebuie să ceară imediat ajutorul unui specialist pentru prescrierea unui tratament.