mamaplus

COVID-19 în școlile și grădinițele din Chișinău: 147 de copii și 127 de cadre didactice, depistați pozitiv

-
//
19.10.2020

În spitalele din municipiul Chișinău mai rămân circa 240 de locuri pentru pacienții infectați cu COVID-19. Datele au fost prezentate în cadrul ședinței serviciilor Primăriei din 19 octombrie. Totodată, în prezent, sunt 144 de elevi și 3 copii de grădiniță depistați cu virusul de tip nou.

„Situația rămâne a fi alarmantă, numărul de cazuri este în creștere, iar pronosticul este nefavorabil”, a atras atenția Tatiana Bucearschi, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate și a subliniat că se atestă o creștere a numărului de cazuri asimptomatice.

Bucearschi a dat asigurări că spitalele dispun de suficiente medicamente și echipamente pentru tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus. Totodată, primarul capitalei Ion Ceban a declarat că două spitale au transmis colegilor din instituțiile medicale de stat unele echipamente medicale – aparate de ventilare artificială. De asemenea, potrivit edilului, o clinică privată va dona mâine un aparat nou de ventilare artificială.

Viceprimarul responsabil pentru domeniul social și educație Angela Cutasevici a prezentat situația epidemiologică din  cadrul instituțiilor de învățământ:

  • elevi bolnavi: 144. În autoizolare: 2238;
  • cadre didactice bolnave: 127. În autoizolare: 65;
  • cadre nedidactice: 20 bolnave și 13 în autoizolare.

În ceea ce ține instituțiile de învățământ primar și secundar, în prezent sunt în carantină 89 de clase, inclusiv 14 din școli private. Totodată, 153 de clase din 68 de instituții de învățământ s-au reîntors la studii și nicio instituție nu se află în întregime în carantină,

În grădinițe au fost depistați 3 copii infectați, iar 109 sunt în izolare. Totodată, au fost confirmați pozitiv 21 de angajați, iar 20 sunt în autoizolare. De asemenea, au fost testate pozitiv 12 cadre didactice, iar 7 sunt în autoizolare. În prezent, sunt în izolare 4 grupe din 4 grădinițe.

Potrivit celor mai recente informații, în municipiul Chișinău au fost depistate peste 29 000 de cazuri, inclusiv 540 de decese. Dintre suburbiile capitalei, cele mai multe cazuri au fost depistate în Durlești, Trușeni, Stăuceni și Băcioi.