mamaplus

Copiii răniți în explozia de la Ialoveni vor rămâne fără părți din mâini și picioare

-
//
23.04.2020

Un joc care putea să îi coste viaţa! Doi copii din raionul Ialoveni au fost grav răniţi în urma exploziei unui obuz, pe care l-au găsit în pădure. Se pare că adolescenţii au vrut să desfacă proiectilul, iar acesta a sărit în aer. Nu este pentru prima dată când sătenii din zonă au de suferit din cauza obiectelor explozive rămase din timpul celui de-al II-lea Război Mondial.

Incidentul teribil s-a întâmplat lângă gara feroviară de la marginea satului Bălţaţi, raionul Ialoveni. Poliţia a fost alertată de o femeie din localitate, care i-a găsit pe băieţii de 13 şi 14 ani la pământ, plini de sânge. Din primele informaţii, se pare că micuţii au încercat să desfacă obuzul găsit.

Un prieten al celor doi băieţi a povestit că ei vroiau să ducă obuzul găsit la o firmă de colectare a materialelor refolosibile.

Explozia a fost atât de puternică încât s-a auzit în tot satul. În ajutorul celor doi adolescenţi a sărit chiar mătuşa unuia dintre ei, care locuieşte la câteva case distanţă de locul unde s-a produs tragedia.

„L-am văzut însângerat şi a venit poliţia şi ne-a alungat de acolo. Era un băiat liniştit. Nu fuma, nu bea, ce au făcut noi nu ştim. Mâna dreaptă el deloc de aici nu o are, o zis ca a zburat. Şi la cot o zis că e fărmată. Mai mult nu ştiu nimic că, cinci zile vor fi în reanimare”., spune mătuşa unuia dintre băieți.

Grav răniţi în urma deflagraţiei, cei doi copii au fost duşi de urgenţă la spital în Chişinău. Medicii spun că băieţii au şanse să scape cu viaţă, dar vor rămâne cu sechele grave. E posibil, chiar, să le fie amputate membre.

„La internare pacienţii prezentau mai multe traumatisme inferioare, superioare adică vorbim de braţe, picioare. Momentan sunt internaţi în secţia de reanimare, sunt conştienţi, dar vor necesita îngrijirea şi intervenţia mai multor medici specialişti până la amilioarea stării de sănătate”, susține ofiţerul de presă de la Institutul Mamei şi Copilului, Maxim Cazacu.

„În urma cercetăriler la faţa locului Serviciul Tehnic-Explozibil specializat preliminar a stabilit că obuzul care a explodat este de calibrul 47mm, produs în Germania, posibil să se fi aflat acolo din timpul răboiului al doilea mondial. Pe acest caz a fost iniţiat un proces penal, în cadrul căruia urmează să fie efectuate acţiuni de urmărire penală, pentri stabilirea tuturor circumstanţelor”, a concretizat ofiţerul de presă al Inspectoratul de Poliţie Ialoveni, Silvia Vetcu.

Nu este pentru prima oară când o astfel de nenorocire se întâmplă în satul Bălţaţi. În 2002, un băiat de 14 ani şi tătal său au murit, iar mama a fost grav rănită, tot în urma exploziei unui proiectil. Băiatul a găsit obuzul la marginea satului şi l-a adus acasă, unde a sărit în aer.