mamaplus.md

Copiii dintr-o grădiniță, nevoiți să doarmă îmbrăcați

-
//
10.01.2019

Frig și mucegai într-o grădiniță din Moldova. Din acest motiv, copiii care frecventează grădinița Soarele din satul Elizaveta sunt nevoiți să doarmă îmbrăcați.

 

mamaplus.md

În încăperile instituției, încălzite de o centrală pe bază de cărbune, mucegaiul e la ordinea zilei, din cauza diferenței de temperatură. 

"Noi nici nu-i dezbrăcăm, îl lăsăm să doarmă așa îmbrăcați, pentru că e foarte frig. Dacă îi dezbrăcăm, răcesc și se reduc frecvențele", a menţionat Olga Tătaru, educatoare.

Situația ar fi alta, dacă grădiniţa ar fi conectată la gazoduct. 

"Gazificarea ar fi un pas spre bine în instituția noastră, având cazan temperatura nu este stabilă, după aceasta apare mucegaiul și există un pericol pentru copiii", a precizat Maria Melnic, directoarea grădiniței Soarele.

Proiectul de gazificare a fost elaborat încă în 2011 și urmărește reducerea cheltuielilor. Sunt necesari peste 900 de mii de lei, bani de care administrația locală nu dispune. Primarul localității spune că s-a adresat de mai multe ori la conducerea din Bălți, însă nu a primit niciun ajutor.

"Avem patru fochiști și din patru dacă vom face doar cu gazificarea ar fi numai doi operatori, sau chiar și un operator poate să fie. Când este sâmbăta, sau zile de odihna îl programezi și nu faci atâtea cheltuieli", a declarat Pelagheia Balţat, primarul satului Elizaveta.

Viceprimarul din Bălţi Ghenadie Șmulschi spune că de eșuarea proiectului de gazificare sunt vinovaţi consilierii municipali:

" - De ce nu ați alocat bani în acest sens?- Întrebații pe consilierii municipali. - Dumneavoastră ați elaborat proiectul bugetului?- Da, dar consilierii adoptă deciziile".

De cealaltă parte, aleșii locali susţin că propunerea nici măcar nu a fost inclusă în proiectul bugetului pentru anul 2019.

"Domnul Șmulschii, care a menționat că satul Elizaveta își are bugetul său local și primăria orașului Bălți sau Consiliul Municipal Bălți nu este în drept să aloce finanțări pentru aceasta localitate", a conchis Vladimir Ghiţu, consilier municipal Bălţi.

Cu o capacitate de 120 de locuri, grădinița Soarele din Elizaveta este frecventată de 200 de copii.

Sursa: publika.md