mamaplus

Copiii din Moldova ar putea depune plângeri direct la comitetul ONU privind Drepturile Copiilor

-
//
04.05.2022

Copiii din Republica Moldova ar putea depune plângeri direct la comitetul ONU privind Drepturile Copiilor, în cazul în care acestea le-au fost lezate și n-a fost găsită o soluție la nivel național. Asta prevede Protocolul Facultativ la Convenția Organizației Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului privind procedura de comunicare.

În acest sens, în cadrul ședinței de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat raportul pentru proiectul care prevede ratificarea Protocolului de către Republica Moldova, se arată într-un comunicat emis de Parlamentul Republicii Moldova.

Tratatul instituie procedura internațională de depunere a plângerilor pentru încălcarea drepturilor copiilor, precum și procedura de comunicare interstatală și de investigare a încălcărilor grave sau sistemice.

Scopul acestui Protocol este de a asigura nivelul de cunoaștere a drepturilor în rândul copiilor și de a le permite să depună plângeri direct la Comitetul ONU.

Astfel, potrivit notei informative a proiectului, ratificarea Protocolului va consolida sistemul de protecție a drepturilor minorilor din Republica Moldova, dar și va fortifica capacitățile specialiștilor implicați în acest domeniu.

Documentul urmează să fie propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului a fost adoptată de către Adunarea Generală a ONU la data de 20 noiembrie 1989 și a fost ratificată de țara noastră în 1990.