mamaplus

Copiii din Centrele de Plasament se pregătesc pentru o viață independentă

-
//
25.06.2024

Mihaela Postolachi locuiește de șase ani la centrul de plasament din Hâncești. A terminat gimnaziul și, alături de alți 15 tineri din opt centre de plasament, a sărbătorit balul de absolvire, organizat de o fundație de caritate. Profesorii i-au îndemnat să-și continue studiile ca să obțină o profesie.

mamaplus

Mihaela își dorește să devină profesoară de educație fizică, iar pentru aceasta va depune actele la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din Capitală. Adolescenta povestește că pentru balul de absolvire a strâns bani timp de un an, transmite europalibera.org.

„Eu aș vrea să am un drum al meu. Să am un succes de care să mă bucur, să am de toate și să nu duc lipsă de nimic”, povestește Mihaela.

O altă adolescentă care va participa la balul de absolvire spune că această zi înseamnă mult, pentru că realizează și analizează că a trecut peste tot ce a fost mai greu și acum pășește într-o nouă etapă a vieții.

Majoritatea absolvenților sunt conștienți că de acum înainte vor trebui singuri să-și poarte de grijă. 

„Trebuie să ne pregătim câte un pic și moral și fizic pentru o viață independentă”, spune un absolvent.

Andrei Sandu are 16 ani și ultimii șase ani i-a petrecut la Centrul de plasament din Sângerei, unde rămân frații săi de 12 și 10 ani.

„Voi pleca la Bălți să învăț de tractorist. Vreau să am tractoarele mele, casa mea personală, să-mi iau frații lângă mine, dacă-s fratele mai mare să pot să îi ajut. Poate nu vor trece ei prin greutățile prin care am trecut eu”, spune adolescentul.

Larisa Dragomir, directoarea Centrului de Plasament „Brândușa” din Hâncești le dorește copiilor cel mai mult să urmeze o cale frumoasă.

„Li s-a făcut orientare profesională și sper că au luat câte o decizie corectă”, spune directoarea centrului.