mamaplus

Copiii dați dispăruți vor putea fi localizați mai rapid cu ajutorul unui sistem de alertă

-
//
19.07.2022

Meta lansează un sistem de alertă pentru a ajuta la localizarea copiilor dispăruți din Republica Moldova. În cazul dispariției unui copil, Meta va distribui o alertă AMBER persoanelor din zonele în care el a fost văzut ultima dată. Alertele vor include informații detaliate și o fotografie a copilului. Oamenii vor putea să vadă alerta și mai târziu, pentru detalii scăpate din vedere inițial și, mai important, să o distribuie prietenilor.

„Moldova este a 26-a țară în care Meta lansează această funcție. Suntem mândri să colaborăm cu Inspectoratul General de Poliție al Republicii Moldova pentru a aduce AMBER Alert la dispoziția locuitorilor țării, pentru a ajuta copiii și familiile acestora. Atunci când un copil este dat dispărut, cel mai important lucru pe care îl putem face este să transmitem informații publicului cât mai repede posibil. Prin intermediul alertelor AMBER de pe Facebook și Instagram, care oferă informațiile corecte persoanelor potrivite, într-un timp scurt, sperăm să reunim copiii dispăruți cu familiile lor.", susține Emily Vacher, director Trust & Safety la Meta.

Șansele de a găsi un copil dispărut cresc atunci când sunt implicați cât mai mulți oameni în misiunile de căutare - mai ales în primele 24 de ore. 

În Canada, în luna mai 2014, un bebeluș pe nume Victoria fusese răpit dintr-un spital, la doar câteva ore după ce s-a născut. Utilizatorii Facebook, care au văzut anunțul de alertă AMBER, au apelat la platforma noastră pentru a răspândi informația. Anume acest gest de a transmite informația de la om la om ne-a inspirat să dezvoltăm o modalitate performantă de a ajuta la găsirea copiilor dispăruți.” – a adăugat Emily Vacher.

Declanșarea alertei presupune următorii pași:

  • Subdiviziunea de poliție responsabilă de declanșarea alertei, transmite către compania Meta un mesaj e-mail care cuprinde descrierea scurtă și una desfășurată a cazului, însoțită de imaginea foto și descrierea copilului, după caz și a suspectului. Recepționarea mesajului de către Meta este realizată în regim 24/7 la o adresă e-mail dedicată. Datele pot fi ulterior completate și actualizate la necesitate.
     
  • Compania Meta publică imediat alerta către utilizatorii rețelelor de socializare Facebook și Instagram din Republica Moldova în rază de 160 km de la locul dispariției copilului. În acest sens, toți utilizatorii rețelelor sociale Facebook și Instagram primesc alerta sub formă de notificare cu o scurtă descriere a cazului. Alerta rămâne activă în rețelele Facebook și Instagram timp de 24 de ore sau până la momentul anulării înainte de scurgerea perioadei de 24 de ore.
     
  • În cazul anulării alertei, subdiviziunea de poliție responsabilă transmite către compania Meta un mesaj e-mail corespunzător, cu descrierea scurtă a rezultatelor.

Anual, în Republica Moldova în medie 800 copii părăsesc domiciliul sau alte forme de plasament. Doar în primele 6 luni ale anului 2022, peste 600 de copii au practicat fuga voluntară de acasă sau centrele de plasament. Fiind una din categoriile cele mai vulnerabile, siguranța copiilor reprezintă o prioritate majoră pentru Poliția Republicii Moldova. În cazurile de dispariție a copiilor, fiecare minut este important și orice informaţie despre copii care ajunge la polițiști, poate însemna o şansă mai mare de a-i găsi.