Copiii cu dizabilități vor fi supravegheați de specialiști chiar acasă

Copiii cu dizabilități vor fi supravegheați de specialiști chiar acasă

-
//
31.05.2017

Copiii cu retard fizic și cognitiv vor beneficia de reabilitare medicală, psihologică și socială chiar la locul de trai. Ministerul Sănătății anunță că va institui servicii de intervenție timpurie în toate raioanele țării, până la începutul anului 2018.

Copiii cu dizabilități vor fi supravegheați de specialiști chiar acasă

Aceste servicii vor fi acordate de echipele interdisciplinare de specialiști, selectați din instituțiile medicale și de învățământ din raion. Prin urmare, echipe de medici pediatri, neurologi, kinetoterapeuți, psihologi, logopezi, asistenți medicali și asistenți sociali vor fi instruiți, până la sfârșitul anului, cum să intervină în cazul unui copil cu dizabilități.

Concomitent, medicii de familie vor avea sarcina să viziteze la domiciliu copiii cu vârste de până la trei ani și să-i identifice pe acei care riscă să dezvolte retard fizic sau mintal.

În prezent, serviciile de intervenție timpurie sunt prestate de Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii, centrul „Voinicel” și centrul „Tony Hawks” din Capitală.  Aceste instituții nu au însă capacitatea de a oferi asistență tuturor copiilor cu tulburări psihologice și neurologice. Problema va fi însă soluționată odată cu instituirea serviciului de intervenție timpurie la nivel național.

În prezent, la evidența medicilor se află 12600 de copii cu nevoi speciale. Peste 6o la sută dintre ei locuiesc în zonele rurale, unde nu sunt accesibile astfel de servicii medicale.

Sursa: Mamaplus.MD