mamaplus

Copii infectați și suspecți cu COVID-19 în România după redeschiderea grădinițelor

-
//
01.07.2020

O grădiniță privată din Iași a fost închisă după ce doi copii au fost confirmați cu noul coronavirus la finalul săptămânii trecute. În momentul de față, în urma anchetei epidemiologice a DSP Iași, alți 26 de copii au intrat în izolare la domiciliu, precum și 6 cadre didactice și mai mulți părinți.

Primul copil înscris la grădinița particulară cu program prelungit din Iași a fost confirmat pe 27 iunie cu noul coronavirus. El a luat virusul de la bunica sa. După confirmare, părinții au anunțat grădinița de situație, iar toți cei cu care a intrat în contact au fost izolați la domiciliu.

Ulterior, un alt copil a prezentat simptome de COVID-19, iar în urma testelor a ieșit la iveală că e pozitiv. Ambii copii sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, fiind în momentul de față cei mai tineri pacienți ai unității medicale, starea lor de sănătate fiind bună. Grădinița a fost închisă pentru următoarele 14 zile, iar ceilalți copii trimiși acasă în izolare.

Menționăm că în România grădinițele și creșele private s-au redeschis cu respectarea anumitor condiții, printre care:

  • Educatorii poartă măşti de protecţie pe care trebuie să le înlocuiască din 4 în 4 ore, iar la schimbarea scutecelor sunt obligaţi să poarte mănuşi de unică folosinţă.
  • Părintele trebuie să măsoare temperatura copilului acasă, iar cei mici trebuie să renunţe la jucăriile preferate. La intrare îi va aştepta unul dintre angajaţii grădiniţei pentru triajul epidemiologic, iar cei din familie nu vor mai avea voie în interior.
  • Educatorul spală copilul pe mâini la intrarea în grădiniţă şi îl duce pe un traseu bine stabilit spre sală. Înăuntru trebuie să fie asigurată o suprafaţă de cel puţin 4 metri şi jumătate pătraţi pentru fiecare copil.
  • Copiii au jucării separate.
  • Activităţile în aer liber reprezintă o proporţie cât mai mare din program, iar afară pot fi în acelaşi timp mai multe grupe, însă cu distanţa de 2 metri între ele.
  • În grupe se admite un număr minim de copii.