mamaplus

Copiatul la BAC se va pedepsi penal. Ofițerii CNA vor monitoriza procesul cu ajutorul camerelor video

-
//
27.05.2021

Președinții și secretarii Centrelor de BAC și șefii direcțiilor de învățământ din zonele de nord, centru și sud au purtat discuții cu ofițerii CNA privind procesul de desfășurare a BAC-ului. Cadrele didactice sunt îndemnate să dea dovadă de corectitudine în procesul de supraveghere și evaluare a BAC-ului.

Ofiţeri ai CNA vor fi delegați la centrele de supraveghere a examenelor, de unde vor monitoriza procesul prin intermediul camerelor video. Permiterea copierii, primirea cadourilor necuvenite sau nedeclararea cadourilor de politețe, precum şi acceptarea unor recompense ilicite în schimbul unor favoruri atrag sancțiuni disciplinare, iar în cazul conducătorilor poate surveni răspunderea penală.

De asemenea, conducătorii de toate nivelele sunt informați despre standardele de integritate profesională și anume: respectarea regimului juridic al cadourilor, a influențelor necorespunzătoare, a conflictelor de interese, dar şi modalitățile de denunțare a manifestărilor de corupție și răspunderea pentru lipsa integrității.

Potrivit lui Ion Pruteanu, şef al Direcției educație anticorupție a CNA, scopul activităților de informare constau în cultivarea şi dezvoltarea componentei de prevenire în rândul cadrelor didactice.

„Examenele de bacalureat sunt o evaluare a cunoştințelor fiecărui elev, dar şi a profesorului care l-a instruit pe parcursul anilor de studii. Ambele părți aşteaptă o evaluare corectă şi obiectivă a acestor eforturi. De aceea scopul tuturor, inclusiv al CNA, al Ministerului Educației şi al Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare este ca acest proces de examinare să se desfăşoare în conformitate cu cele mai înalte standarde de integritate şi corectitudine şi să nu fie umbrit de tentative de mituire, de influențe necorespunzătoare sau de alte comportamente neetice”, a menționat Pruteanu.

În anul 2020, examenele de bacalaureat au fost anulate, iar un an mai devreme a fost un număr mic de adresări la CNA privind unele abateri în procesul examenelor – cazuri transmise spre soluționare la Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării.

„Situația ne arată că elevii, părinții şi profesorii conştientizează că timpul corupţiei la BAC a trecut, iar aceasta se vede prin faptul că se înregistrează tot mai puține sesizări despre anumite abateri comise în cadrul examenelor”, a punctat şeful DEA de la CNA.