mamaplus

Condițiile obligatorii pentru ca țările să poată ieși din carantină, potrivit OMS

-
//
22.04.2020

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunțat în cadrul unui briefing de presă pe tema COVID-19 că țările care au început relaxarea măsurilor de restricție pentru noul coronavirus trebuie să efectueze ieșirea din carantină cu mari precauții, întrucât datele oficiale, deși prezintă îmbunătățiri, încă sunt alarmante.

Potrivit oficialului, dacă ieșirea din carantină va fi realizată prea rapid, riscăm un alt val de îmbolnăviri și o situație cu mult mai gravă decât cea existentă în acest moment. Acesta a făcut publice șase condiții, care trebuie luate în considerare de țările care își doresc relaxarea măsurilor de restricție.

  1. Asigurarea că transmiterea virusului este pe deplin controlată.
     
  2. Siguranța că sistemul de sănătate este în stare să depisteze, testeze, izoleze și trateze fiecare caz nou apărut și să urmărească lista contacților.
     
  3. Riscurile de izbucnire a focarului de infecție este redus la minim în spații, precum instituțiile medicale și centrele de sănătate.
     
  4. Măsurile de protecție sunt bine puse la punct în spații precum școlile, locurile de muncă și altele, care sunt esențiale pentru vizitarea populației.
     
  5. Cele mai importante riscuri pot fi controlate.
     
  6. Comunitatea este total educată și pregătită să se supună „noilor regulamente”.

Cu toate că noul virus se transmite în comunitățile suprapopulate și este foarte necesară respectarea distanței sociale, oficialul a adăugat că guvernanții trebuie să țină cont că în unele cazuri, pentru o anumită categorie de persoane, blocareaprea îndelungată a oamenilor în case poate aduce mai multă daună decât folos.

Îngrijorarea autorităților este accentuată și de faptul că o mulțime de oameni trebuie să lucreze la negru, în afara locuinței, pentru a-și aproviziona familia cu alimente. În același timp, violența domestică a fost raportată cu mult mai frecvent în timpul carantinei, iar acest domeniu este unul primordial, pe care trebuie să se focuseze autoritățile în prezent.

Totodată, Tedros Adhanom Ghebreyesus a accentuat și că serviciile medicale obligatorii au de suferit în prezent, situația existentă împiedicând autoritățile să lupte împotriva altor boli prioritare.

Spania, Austria, Elveția, Italia, Finlanda, Germania, Danemarca, Cehia, Slovenia, Polonia, China, India, Noua Zeelandă, SUA, Belgia și Iran au anunțat de curând că își ușurează măsurile restrictive și conturează planuri de ieșire din izolare.