mamaplus

Concluziile despre pandemia COVID-19 au fost publicate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor

-
//
03.05.2023

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a publicat o serie de concluzii despre pandemia prelungită de coronavirus, informează marţi DPA, conform Agerpres.

mamaplus

Pentru a ajuta ţările să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii sau alte situaţii de urgenţă, această agenţie europeană din domeniul sănătăţii, cu sediul general la Stockholm, a identificat patru domenii în care anumite lecţii pot fi învăţate de pe urma pandemiei de COVID-19.

Acestea sunt: beneficiile aduse de investiţiile în forţa de muncă din sectorul medical, o mai bună pregătire pentru următoarele crize de sănătate, comunicarea riscurilor şi implicarea comunităţilor şi colectarea şi analiza datelor, precizează un raport publicat de ECDC.

Toate aceste domenii sunt strâns legate între ele, au precizat reprezentanţii ECDC. Pe măsură ce pandemia de COVID-19 se îndreaptă spre o fază de intensitate redusă, raportul doreşte să sublinieze acţiunile următoare ce ar putea contribui la îmbunătăţirea pregătirilor în Europa pentru combaterea pandemiilor.

”Pandemia de COVID-19 ne-a învăţat câteva lecţii valoroase şi este important să revizuim şi să analizăm acţiunile noastre pentru a stabili care dintre ele au funcţionat şi care nu au funcţionat”, a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon.

”Trebuie să fim mai bine pregătiţi pentru viitoarele crize de sănătate publică, iar acest lucru poate fi făcut prin acţiuni întreprinse în diferite domenii. Acestea includ investiţii şi întărirea forţei de muncă din domeniul sănătăţii publice, ameliorarea supravegherii bolilo infecţioase,  îmbunătăţirea comunicării riscurilor şi a implicării comunităţii, precum şi acceptarea colaborării între organizaţii, ţări şi regiuni”, a adăugat ea.