mamaplus

Concediu paternal pe părți, mai multe opțiuni de stabilire a indemnizației, măsuri de sprijin pentru familiile care adoptă copii

-
//
24.05.2023

Noi măsuri legislative de sprijin pentru familiile cu copii se conțin în proiectul de lege înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către deputații PAS, Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, și Marina Morozova, membra Comisiei economie, buget și finanțe. 

mamaplus

Una din prevederile proiectului  va oferi mai multă flexibilitate în modul de utilizare a concediului paternal. Tatăl va avea dreptul să îl utilizeze fragmentat în părți, dintre care o parte va fi de cel puțin de 5 zile caracteristice în decurs de 12 luni de la nașterea copilului.

Totodată, părinții care imediat sau în scurt timp de la concediul de îngrijire a copilului intră în alt concediu de maternitate, vor avea mai multe opțiuni de stabilire a indemnizației pentru concediul de maternitate și a indemnizației pentru creșterea copilului.

Proiectul de lege vine și cu măsuri de sprijin pentru familiile care adoptă copii, prin instituirea mai multor concedii sociale pentru părinții care sunt în proces de adopție, au adoptat un copil sau au plasat un copil în Serviciul de tutelă/curatelă în familia acestora. Printre acestea se numără concediul parțial plătit pentru părinții adoptivi pe perioada de încredințare, care va dura de la 60 la 90 de zile; concediul integral plătit pentru părinții adoptivi pe o perioadă de 90 de zile din ziua adopției, indiferent de vârsta copilului; concediul paternal plătit în primele 12 luni din ziua adopției pentru o perioadă de 15 zile; concediul parțial plătit cu durata de până la 6 luni pentru îngrijirea copilului adoptat care în ziua adopției are vârsta mai mare de trei ani.

Potrivit autorilor, aceste inițiative vin să susțină familiile din Republica Moldova și să ușureze îmbinarea vieții de familie cu viața profesională a părinților.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de asigurări sociale și a Codului muncii va fi prezentat pentru dezbateri și aprobare în plenul Parlamentului. Proiectul a fost avizat de către Comisia economie, buget și finanțe. În cadrul ședinței Comisiei protecție socială, sănătate și familie s-a decis comasarea acestuia cu un alt proiect de lege, care vizează unele prestații de asigurări sociale și care a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.