mamaplus

Compensațiile la agentul termic vor fi majorate începând cu luna ianuarie

-
//
18.01.2022

Guvernul anunță creșterea compensațiilor pentru consumatorii de agent termic. Mai exact, este vorba de două modificări ale legislației care duc la scăderea facturilor pentru cele mai vulnerabile familii. Anunțul a fost făcut de premierul Natalia Gavrilița.

„Dacă în noiembrie și decembrie Guvernul a compensat 67% din creșterea de tarif, începând cu luna ianuarie Guvernul va compensa 80% din creșterea de tarif. În plus am crescut volumul acoperit de compensație. Dacă în noiembrie și decembrie am compensat o gigacalorie, începând cu factura pentru ianuarie vom compensa până la 1,5 gigacalorii. Aceste măsuri fac ca suma maximă a compensației oferite de Guvern la factura pentru agentul termic să crească de la 450 lei/lună la 815 lei/lună”, a anunțat premierul Natalia Gavrilița. 

Gavrilița a argumentat decizia Guvernului astfel: „În medie familiile care consumă agent termic din sistemele centralizate sunt mai sărace decât cele care au centrală autonomă, e vorba de 210 mii familii din Chișinău și Bălți, cu o pondere mare de pensionari. Doar 5% din gospodării pot să controleze volumul de căldură, restul 95% nu pot regla volumul ceea ce înseamnă că nu pot face economii”.