mamaplus.md

Cod Galben de distrugere a gheţii

-
//
28.01.2019

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat până pe data de 2 februarie  Cod Galben de distrugere a gheţii, transmite MOLDPRES.

mamaplus.md

Potrivit hidrologilor, în râurile și bazinele acvatice din țară se prognozează distrugerea treptată а formațiunilor de gheață. Gheaţa va fi subțire, fragilă şi îmbibată cu apă, ieșirea pe ea va prezenta pericol sporit. „ De aceea atenționăm pescarii să fie prudenți și părinții să-și supravegheze copiii”, se indică într-un comunicat SHS. 

În următoarele zile vremea se va încălzi, maximele termice ajungând, pe întreg teritoriul ţării, până la 6-8 grade Celsius, ziua, şi minus 2 – plus 3 grade, noaptea.  

Această încălzire va favoriza topirea zăpezii şi va intensifica formarea scurgerilor pe pante. În această ordine de lucruri, agenţii economici în subordinea cărora se află lacuri de acumulare sunt avertizați să verifice starea barajelor şi unde este necesar să efectueze lucrări de consolidare.

Surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) au explicat pentru MOLDPRES că, în luna ianuarie, culturile de toamnă se află în stare de repaus vegetativ, însă în anii cu iarnă blândă pentru culturile ce iernează sunt periculoase moinele. "Acestea sunt fenomene frecvente pe teritoriul ţării. Cele mai periculoase sunt moinele cu temperatură medie zilnică de +5°C şi mai ridicată. În timpul acestora, are loc reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă şi a celor pomicole, fiind posibilă vătămarea ulterioară a lor în cazul scăderii bruşte a temperaturii. Numărul de zile cu moină în luna ianuarie constituie în ţara noastră în medie 12-18 zile”, au precizat specialiştii MADRM.

Sursa: moldpres.md