O femeie s-a adresat în instanță împotriva Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), pentru că nu i-a calculată corect indemnizația pentru îngrijirea copiilor gemeni. În motivarea acțiunii, reclamanta a indicat că a fost angajată la întreprinderea Moldtelecom – loc de muncă de bază, și la StarNet Servicii, prin cumul, având statut de persoană asigurată. Ea a ieșit în concediu de îngrijire a copiilor atât de la locul de muncă de bază, cât și de la cel prin cumul și a depus toate actele necesare pentru stabilirea indemnizației.
CNAS a stabilit că a avut un venit mediu lunar de peste 10 mii de lei, iar valoarea indemnizației a fost calculată la puțin peste trei mii de lei. La stabilirea indemnizației, CNAS nu a luat în calcul și venitul de la locul de muncă prin cumul și, în opinia reclamantei, neîntemeiat a fost diminuat venitul mediu. Ea a cerut, prin instanță, obligarea CNAS de a modifica decizia prin care a fost stabilită indemnizația. Și asta pentru că, în urma mai multor adresări, instituția i-a respins solicitările.
Instanța de fond a admis integral acțiunea și a obligat CNAS să recalculeze indemnizația lunară pentru creșterea copilului prin stabilirea venitul asigurat mediu lunar la peste 14 mii de lei şi a indemnizaţiei de peste 4.300 de lei pentru fiecare copil. La fel, au fost încasate, din contul CNAS, și cheltuielile de judecată.
CNAS a atacat cu apel, care a fost acceptat și, prin urmare, decizia instanței de fond a fost casată. Femeia s-a adresat cu recurs la Curtea Supremă de Justiția. Instanța superioară a admis recursul formulat, a casat decizia Curții de Apel și a menținut hotărârea instanței de fond, care i-a dat dreptate femeii.
Sursa: www.bizlaw.md