mamaplus

Circa 330 de mii de gospodării au solicitat compensații pentru energie în perioada rece a anului

-
//
14.11.2023

Timp de aproape două săptămâni, 328 580 de gospodării au solicitat compensații pentru energie în perioada rece a anului, informează MOLDPRES.

mamaplus

Potrivit Ministerului Muncii și Protecţiei Sociale, din numărul total de cereri, 149 676 au fost completate cu ajutorul asistenților sociali și al bibliotecarilor.

„Cetățenii urmează să depună cererile până pe 25 noiembrie curent, pentru a beneficia de compensații începând cu luna noiembrie. Dacă întâmpinați dificultăți la înregistrarea pe platforma compensatii.gov.md, apelați la Linia verde 0 8000 5000 sau scrieți pe adresa suport@compensatii.gov.md”, a precizat instituția.

De la lansarea platformei, echipa de suport a acordat asistență telefonică pentru 12 589 de apelanți la Linia verde și a soluționat 3 040 de adresări prin e-mail.

De asemenea, persoanele care nu au acces la internet sau întâmpină dificultăți în înregistrarea pe platformă pot apela la asistenții sociali sau bibliotecarii din localitate. La fel, specialiștii centrelor unificate de prestare a serviciilor publice din localitățile rurale din țară sunt gata să ofere suport tuturor persoanelor în vederea accesării unor servicii publice în format electronic, inclusiv la înregistrarea și depunerea cererii online pe platforma compensatii.gov.md.

Începând cu 1 noiembrie curent, cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md pentru a beneficia de suport financiar din partea statului, în sezonul rece 2023-2024. În acest an, persoanele vor beneficia de două tipuri de compensații – în factură și sub formă monetară – ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA), în sumă de 800 de lei, pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemne sau cărbune. În anul curent vor exista șapte categorii de vulnerabilitate energetică: primară, extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută și fără vulnerabilitate.