mamaplus

Cine sunt elevii cu nota 10 care au scăpat de trei examene de BAC

-
//
14.06.2024

Pentru patru absolvenți din Republica Moldova, Bacalaureatul nu înseamnă decât un examen. Aceștia au deja câte trei de 10 din oficiu, pentru că sunt premianți ai olimpiadelor republicane. Toți patru sunt atât de geniali, încât pot fi admiși fără niciun efort la orice universitate.

mamaplus

Patricia Caraman, absolventă a Liceului Teoretic Republican „Aristotel”, este singura fată din cei patru candidaţi care se bucură de trei de 10 din oficiu. Tânăra spune că pentru asta a fost nevoită să facă mai multe sacrificii, însă rezultatul este cel care o bucură cel mai mult și o face mândră în același timp, transmite Știri.md cu referire latv8.md.

Patricia susține că ultimul examen este la matematică și ea nu a ales întâmplător acest obiect. Ea spune că, pe lângă faptul că matematica mereu a fascinat-o și i-a plăcut, aceasta are tangență și cu viitoarea sa profesie. 

Deși inițial ea își dorea să devină jurnalist, ulterior a decis că vrea să urmeze o carieră în aviație. Ea susține că se regăsește în acest domeniu, îi place foarte mult să călătorească, să descopere culturi noi, să învețe de la alți oameni. Mai mult, aviația este un domeniu care te provoacă, spune Patricia. 

Un alt tânăr, Constantin Babuc, absolvent al Liceul Teoretic „Orizont”, a avut de susținut doar un singur examen. Elevul spune că scopul său nu au fost notele de 10, ci acumularea mai multor cunoștințe pentru olimpiade. Mai mult, el zice că niciodată nu a stat doar cu cartea în mână, ci a fost prins și în alte activități pe lângă școală, precum taekwondo, box și dansuri. 

Chiar dacă a scăpat de examene, Constantin susține că învață în continuare, întrucât, în luna iulie, el va reprezenta Republica Moldova la Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan. 

Elevul a decis că își va urma studiile în Republica Moldova, la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, fiindcă se vede medic în viitor. 

„Cred că fiecare elev ar trebui să-și stabilească un scop pentru anii de liceu și să muncească pentru a-l atinge, fie să citească cât mai multe cărți, fie să obțină o notă mare la o disciplină sau mai multe, fie să participe la olimpiadă”, a spus Constantin. 

În acest an, la Bacalaureat, un număr-record de elevi s-au ales cu nota 10 din oficiu la unele examenele. Cei mai mulți, 2.594, au fost scutiți de proba la limba străină, iar 61 - la informatică.