mamaplus

Cinci mamografe performante vor deveni accesibile pentru femeile din capitală

-
//
18.01.2022

Autoritățile locale din Chișinău au anunțat că a fost definitivat programul municipal de prevenție a cancerului mamar. Potrivit reprezentanților administrației municipale, programul prevede procurarea a cinci mamografe pentru efectuarea screening-ului obligatoriu pentru persoanele eligibile și efectuarea unor sesiuni de informare și de pregătire a resurselor umane, pentru fortificarea infrastructurii municipale existente în vederea prevenirii cancerului mamar.

Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gâlcă, a menționat că prin întreprinderea măsurilor de profilaxie în rândul femeilor va fi îmbunătățită depistarea precoce a cazurilor de cancer mamar. „Este un model de screening mamar care se implementează în Uniunea Europeană și care poate deveni accesibil pentru populația feminină din municipiul Chișinău”, a spus oficialul.

Programul de prevenție a cancerului mamar va deveni accesibil după aprobarea acestuia de către Consiliul Municipal Chișinău.

Potrivit datelor statistice internaționale, la fiecare 3 minute o femeie de pe glob este diagnosticată cu cancer la sân, iar una din nouă este afectată pe parcursul vieții de această maladie. Anual, în lume se înregistrează 1,7 mln de cazuri noi. La fiecare 14 minute o femeie bolnavă de cancer mamar decedează (77 mii de decese anual), dintre care 40 la sută cu vârsta de până la 65 de ani.

În Republica Moldova, cancerul mamar deține primul loc în structura morbidității prin tumori maligne la femei și reprezentă 16% din morbiditatea oncologică anuală. Peste 10 mii de paciente se află la evidență cu aceasta maladie. În fiecare an se înregistrează aproximativ 1000 de cazuri noi. Cel mai frecvent sunt afectate de cancer mamar femeile după vârsta de 50 de ani.