În Chişinău se construieşte o biserică în stilul celor edificate de Ştefan cel Mare

În Chişinău se construieşte o biserică în stilul celor edificate de Ştefan cel Mare

-
//
03.11.2015

În Chişinău se construieşte o biserică din lemn după modelul lăcaşelor sfinte ridicate de Ştefan cel Mare şi Sfânt. Biserica este construită în memoria compozitorului şi preotului Mihail Berezovschi, în curtea liceului cu acelaşi nume din capitală. Parohul viitoarei biserici susţine că lăcaşul este construit în totalitate din banii enoriaşilor, fără susţinerea financiară a autorităţilor centrale sau locale, transmite IPN.

În Chişinău se construieşte o biserică în stilul celor edificate de Ştefan cel Mare

Din proiectul lăcaşului sfânt face parte un demisol, unde vor fi create câteva camere pentru mămicile cu sugari. „Cel puţin două odăi vor fi construite special pentru aceste mămici pentru că, în momentul când copilul flămânzeşte, nu putem opri slujba, dar nici nu putem lăsa mama să iască cu copilul afară. Camerele se vor afla în incinta bisericii. Acestea vor fi dotate cu un dulap, o masă, un pătuc ca să aibă unde să-l primenească”, a spus preotul Vasile.

Din proiect mai fac parte două balcoane care duc la două loje deschise, o odaie de păstrare a darurilor credincioşilor. „În plus, vom avea o mini bibliotecă unde va fi amenajat un colţ pentru mărturisirea individuală a credincioşilor. După construirea bisericii, mărturisirea nu se va face public, în auzul şi văzul tuturor pentru că sunt sustraşi şi unii, şi alţii de la rugăciune. Aceste lucruri le-am văzut dincolo de Prut şi am adăugat aceste idei la schiţa proiectului principal”, ne-a mărturisit parohul.

Pe lângă construirea bisericii, în cadrul aceluiaşi liceu, Consiliul municipal Chişinău a decis deschiderea unui Centru de educaţie religioasă moral-spirituală şi filantropie. „La acest centru vom avea o bibliotecă mai mare, o sală de expoziție, un muzeu istoric şi patriotic, o cantină socială, o spălătorie socială şi Şcoala duminicală, care nu va fi doar pentru ortodocşi, dar pentru oricine va dori să participe”, ne-a spus preotul.

Banii pentru edificarea bisericii au fost adunaţi din donaţiile enoriaşilor, începând cu anul 2010.

Sursa: ipn.md