Cererea pentru închirierea locuinţelor creşte. Ce trebuie să ştii pentru a nu cădea în plasa escrocilor

Cererea pentru închirierea locuinţelor creşte. Ce trebuie să ştii pentru a nu cădea în plasa escrocilor

-
//
11.08.2016

Mai sunt trei săptămâni până la începutul anului de studii, iar cererea pentru închirierea apartamentelor în Capitală este în creştere. În luna august, mulţi studenţi şi elevi se reîntorc în oraş şi îşi caută un loc de trai. Pentru a nu cădea în plasa escrocilor, juriştii le recomandă viitorilor chiriaşi să fie prudenţi atunci când apelează la agenţiile imobiliare şi să semneze contracte cu proprietarii locuinţelor. 

Cererea pentru închirierea locuinţelor creşte. Ce trebuie să ştii pentru a nu cădea în plasa escrocilor

De obicei, studenţii preferă apartamentele cu o cameră, pentru că sunt mai ieftine. Cele mai mici preţuri pentru chirie sunt în sectorul Râşcani al Capitalei. Taxele variază între 150 şi 230 de euro pentru o lună. Un apartament din Ciocana poate fi închiriat cu până la 270 de euro, iar preţurile din sectoarele Botanica şi Buiucani variază între 130 şi 350 de euro. Cartierele din centrul Capitalei sunt cele mai scumpe pentru chiriaşi. Un apartament cu o cameră costă aici până la 500 de euro.

Agenţii imobiliari susţin că cele mai solicitate locuinţe sunt cele din preajma instituţiilor de învăţământ.

"Dacă vorbim despre preţul între 120-150 de euro, asta sunt în sectoarele acolo unde sunt instituţii superioare, Botanica, Râşcanovca, Centru. Cei care învaţă la Institutul de Medicină, atunci putem spune că preţul începe de la 250 până la 350, preponderent în sectorul central", a explicat Radu Sitov, agent imobiliar.

Juriştii recomandă evitarea intermediarilor şi încheierea unui contract pe durata şederii în apartament. Astfel, preţul nu va putea fi modificat, iar în document vor fi stipulate şi obligaţiunile pe care le au părţile.

"La primirea apartamentului în chirie este necesar de întocmit un act de primire. Ar trebui să prevadă mai multe clauze, inclusiv situaţii de genul cine plăteşte serviciile comunale, care este plata, în ce condiţii această plată poate fi majorată", a spus Viorel Furtună, avocat.

Pentru a avea cheltuieli mai mici, studenţii spun că vor împărţi apartamentele cu un coleg:

"Preţurile foarte tare variază, adică la noi în Moldova nu se dă în lei, dar se dă în euro. Cel mai convenabil pentru noi studenţii este cam la 150 euro".

"Sunt în căutarea unei gazde. Convenabil cam până la 100 de euro. Mi-ar plăcea în apropiere de universitate".

"Ferestrele trebuie să fie într-o stare bună. Este important ca în locuinţă să nu fie gândaci şi să nu alerge şoarecii prin casă".

Studenţii care nu îşi pot permite să achite chiria unui apartament pot pretinde la un loc în cămin. Costul variază între 190 şi 500 de lei pentru o lună.

Sursa: publika.md