mamaplus.md

Cei care folosesc butelii de gaz ilegal vor fi amendați

-
//
20.11.2018

Autoritățile vor introduce sancțiuni pentru încălcarea legislației cu privire la folosirea și vînzarea buteliilor de gaz pentru uz casnic.

noi.md

De asemenea, va fi elaborat un program național de înnoire a parcului buteliilor și compensarea costurilor pentru păturile social-vulnerabile. Actualmente, 90% din butelii folosite sînt învechite, cu termen de exploatare depășit. Acțiunile se regăsesc într-un plan de acțiuni privind asigurarea securității și minimizarea riscurilor la folosireagazelor petroliere lichefiate, prezentat luni, 19 noiembrie, la Guvern, transmite IPN.

Documentul a fost elaborat la solicitarea premierului Pavel Filip în urma exploziei produse în sectorul Rîșcani al capitalei, la începutul lunii octombrie. Șeful executivului a subliniat importanța identificării măsurilor concrete pentru evitarea unor astfel de situații pe viitor și instituirea unui mecanism viabil ce ține de alimentarea buteliilor cu gaz, vînzarea și instalarea acestora. „Acum trebuie să asigurăm securitatea oamenilor, iar în termen util să creăm un cadru legal care va permite folosirea doar a buteliilor de gaz care au trecut verificarea tehnică.

Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că gazul utilizat este anume cel destinat pentru gospodărie și nu cel care se folosește la alimentarea automobilelor”, a subliniat premierul, citat într-un comunicat de presă remis de Guvern. Planul de acțiuni mai prevede și licențierea companiilor care au dreptul să îmbutelieze și să comercializeze gazul lichefiat pentru uz casnic, dar și ajustarea politicii bugetar-fiscale pentru acordarea unor facilități agenților economici. Potrivit autorităților, acestea vor contribui la micșorarea prețurilor pentru gazele petroliere lichefiate de uz casnic. Autoritățile mai planifică și campanii de informare privind regulile de securitate la folosireagazelor. Planul de acțiuni urmează a fi definitivat, iar, suplimentar, autoritățile vor examina posibilitatea desfășurării activității de livrare și instalare a buteliilor de către companii specializate.

De asemenea, în cadrul ședinței, premierul a fost informat despre mersul lucrărilor de restabilire a blocului locativ din sectorul Rîșcani al capitalei, care a avut de suferit în urma exploziei. Potrivit responsabililor, două dintre cele patru planșee avariate au fost deja restabilite, iar lucrările de reparație a pereților interiori continuă. În același timp, în scara unde a avut loc deflagrația, deja funcționează sistemul de alimentare cu apa și canalizare, sistemul electric, dar și ascensorul. În curînd, va fi restabilit și sistemul de încălzire, astfel încît pînă la sfîrșitul acestui an locatarii vor putea reveni în apartamente. Cinci oameni și-au pierdut viața în urma deflagrației din seara zilei de 6 octombrie. Printre ei și un copil de patru ani. Preventiv, s-a stabilit că deflagrația a fost cauzată de o scurgere de gaze.

Potrivit procurorilor, nu se poate vorbi deocamdată despre o cauză oficială a exploziei întrucît expertizele dispuse pe acest caz, inclusiv expertiza buteliei de gaz descoperite, nu sînt gata. Cînd vor fi finalizate expertizele, cel mai probabil, cauza penală va înceta în legătură cu decesul făptuitorului.


Sursa: noi.md