mamaplus

Ce trebuie să facă mamele din Moldova pentru a beneficia de indemnizația unică la nașterea copilului

-
//
27.01.2021

Pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2021, mamele din Republica Moldova beneficiază de indemnizație unică la naşterea copilului în cuantum de 9459 lei. Începând cu prima zi a acestui an, indemnizația a fost majorată cu 1160 de lei.

Potrivit Lidiei Guștiuc, consultant principal al Direcției stabilirea indemnizațiilor familiilor cu copii, ajutoare și compensații, Casa Teritorială de Asigurări Sociale,  pentru a benefecia de această indemnizație, fiecare mămică trebuie să o solicitate cel târziu în termen de 12 luni de la naşterea copilului.

Cererea pentru stabilirea indemnizațiilor se depune la casa teritorială de la locul de domiciliu al solicitantului sau în mod electronic, prin intermediul portalului guvernamental unic al serviciilor publice sau pe pagina-web a Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Termenul de examinare a cererii este de 30 de zile calendaristice.

"Beneficiarul trebuie să prezinte actul personal de identitate sau al reprezentantului legal al copilului, după caz, precum și certificatul de naştere al copilului. În cazul acordării indemnizațiilor adresate familiilor cu copii pe teritoriul altui stat, indemnizația unică la naşterea copilului nu se stabileşte. Termenul de adresare pentru stabilirea indemnizației unice la naşterea copilului este 12 luni de la data naşterii copilului", a explicat Lidia Guștiuc.

Amintim că pentru copiii născuți începând cu 1 ianuarie 2020, mamele beneficiau de o indemnizație unică la naşterea copilului în cuantum de 8299 lei, pentru fiecare copil născut viu.