mamaplus

Ce substanțe au găsit experții în jucăriile pentru micuți

-
//
27.12.2023

Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) avertizează asupra substanțelor chimice periculoase care se regăsesc în interiorul jucăriilor. Cadourile de Crăciun pentru copii ar putea conține plumb și ftalați, potrivit raportului ECHA citat de Euronews.

mamaplus

De Crăciun, aproape toți micuții primesc jucării, însă unele dintre ele pot pune în pericol sănătatea copiilor, avertizează Agenția Europeană pentru Produse Chimice, scrie adevarul.ro.

Jucăriile de baie, păpușile, covorașele de joacă, figurinele de acțiune și popularul slime sunt doar câteva dintre jucăriile care încalcă legea potrivit unui proiect realizat de autoritățile naționale de aplicare a legii supravegheate de agenția UE. 

Mai mult de 400, din 2.400 de produse verificate în timpul procesului, au fost găsite neconforme cu legea din Uniunea Europeană. De altfel, jucăriile au fost desemnate ca fiind bunurile cu al doilea cel mai ridicat nivel de neconformitate, după produsele electronice. 

„În ceea ce privește substanțele periculoase, am găsit în jucării perturbatori endocrini, cum ar fi [forme de] parafină clorurată în părțile din plastic moale și ftalați - aceștia, din păcate, destul de comuni în păpuși - care pot afecta fertilitatea. Totuși, când ne uităm la jucăriile electrice, plumbul a fost de departe cea mai mare problemă ", a declarat Maciej Baranski, oficial al ECHA, potrivit Euronews. 

Oficialul a adăugat că substanțele acestea sunt poluanți organici persistenți, ceea ce înseamnă că se acumulează în mediu și rămân toxice pentru sănătatea umană chiar și după ce sunt eliminate. 

Pe de altă parte, plumbul este o substanță cancerigenă și restricționată, folosită încă în punctele de lipire ale unor bunuri electronice.  

„Ca orice alt dispozitiv electric, trebuie să îl dezasamblați pentru a intra în contact cu plumbul. Cu toate acestea, copiii ar putea sparge aceste produse", a completat Maciej Baranski. 

Alte obiecte neconforme 

Dispozitivele sportive sunt al treilea grup de obiecte neconforme. 

Astfel, covorașele de yoga, mânerele pentru echipamentele de gimnastică și mănușile de bicicletă pot fi periculoase penru sănătate. 

„În această categorie, am găsit, de asemenea, hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), o altă substanță cancerigenă, în părțile din cauciuc ale acestor produse", a spus Baranski. 

Totodată, agenția UE avertizează cu privire la accesoriile de modă, cum ar fi gențile, bijuteriile, curelele și pantofii, care ar trebui să facă obiectul unei examinări stricte din cauza părților din plastic moale din componentele din piele falsă și a aliajelor metalice care conțin un alt agent cancerigen, cadmiul. 

Oficialii europeni spun însă că produsele de pe piață sunt sigure.

„UE este lider în ceea ce privește reglementarea utilizării substanțelor chimice nocive, inclusiv a substanțelor cancerigene, în bunurile de consum - cum ar fi în aparatele electronice, echipamentele sportive, jucăriile și articolele de modă - și se lucrează în continuare pentru a consolida și mai mult protecția împotriva altor substanțe nocive", a declarat comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevičius 

Strategia UE în domeniul substanțelor chimice pentru durabilitate, lansată în octombrie 2020, a anunțat o abordare de toleranță zero în ceea ce privește nerespectarea normelor UE în materie de substanțe chimice și consolidarea aplicării legii la frontierele UE. 

Dar,  principala componentă a strategiei, revizuirea normelor UE privind substanțele chimice (REACH), a fost suspendată după mai multe amânări și, în cele din urmă, a fost amânată până la următorul mandat legislativ. 

Produsele din afara UE sunt de cele mai multe ori cele care nu respectă normele. Rapoartele ECHA arată o diferență semnificativă între produsele provenite din Spațiul Economic European (care include UE-27, Norvegia, Islanda și Liechtenstein), unde neconformitatea a fost de 8%, și cele provenite din afara UE, unde aceasta a fost mai mult decât dublă, de 21%.