mamaplus

Ce spun medicii despre cazul tragic al fetiței din Sîngerei decedată în urma unei lovituri la cap

-
//
16.12.2021

Liceul Teoretic „Olimp” din orașul Sângerei a îmbrăcat straie de doliu, după ce o minoră de doar 14 ani a decedat subit după ce a fost lovită în cap cu mingea în timpul orei de sport. Potrivit managerilor instituției, în urma loviturii fetița nu a prezentat simptome de comoție. Mai mult, copila s-a văzut cu mama sa, care este profesoară în aceiași instituție, fără a se plânge de dureri. La două ore, Olga Bârsanu și-a găsit fiica inconștientă.

Directorul instituției a declarat pentru presa locală că după ora de sport Mihaela a mai avut încă două lecții. Comportamentul acesteia nu s-a schimbat deloc și nici nu s-a plâns pe careva dureri. Imediat după educația fizică, fata a scris o evaluare la Limba și Literatura rusă pe nota zece.

„Cea mai bună sportivă, cea mai bună elevă, un copil extraordinar. Un înger, nu copil. Plânge sufletul, plânge liceul „Olimp”, toți. Am îmbrăcat haine negre tot liceul și casa domnei Bârsanu în ajun de sărbători. Se rupe inima la toți copiii. Toți plâng. Eu un singur lucru vreau, să nu se politizeze cazul dat. Este un caz ieșit din comun și să avem puțină răbdare să vedem ce spun organele care se ocupă de dosarul respectiv”, susține Ludmila Șișcanu, director Liceului Teoretic „Olimp”.

Vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru spune că era o oră de sport ca toate celelalte. După ce a susținut proba, minora s-a așezat pe bancă. În acest timp, mingea a ricoșat și copila a fost lovită la ureche.

„O minge a ricoșat cumva, o minge de volei, a ricoșat pe o parte, pe la o ureche, nu a fost lovită frontal. Din câte am înțeles, din cauza mingii nu s-a lovit de perete, cum să se întâmple. Nu a sesizat durere sau probleme, nu a cerut ajutorul personalului medical. A plecat după lecția a cincea acasă, apoi a sunat-o pe mama și i-a spus că o doare capul. Era și voleibalistă foarte bună, ea practica sportul”, a afirmat Tudor Tutunaru, vicepreședinte raionului Sângerei.

Diriginta Mihaelei și profesorii spun că nu găsesc cuvinte să exprime durerea prin care trec. Este o tragedie fără precedent, mai ales că fetița era una dintre cele mai bune eleve.

„După orar era planificată evaluarea sumativă. Fata a scris evaluarea bine. În comportament eu nu am observat nimic ieșit din comun. Era sociabilă, comunica cu colegii. Era și o activistă, și sportivă, și învăța foarte bine”, a menționat Victoria Stamatin, profesoară de limba rusă.

Potrivit neurologului din Spitalul raional Sângerei, minora a ajuns la internare în stare gravă.

„Am așteptat serviciul aviasan, am făcut din nou consiliul. S-a stabilit diagnosticul de traumatism, de contuzie trunculară, de hematom și era deja în coma patru, o stare extrem de gravă, netransportabilă. Cu toate riscurile care le-am avut a fost transportată la examenul imagistic, după care la IMPS Bălți a fost supusă intervenției chirurgicale”, afirmă Inga Bostan, medic neurolog.

La Bălți, Mihaela a ajuns deja în comă de gradu patru. Medicii presupun că minora ar fi avut vreun anevrism nediagnosticat. Specialiștii spun că o simplă lovitură nu ar fi avut așa consecințe.

„Pentru noi la fel rămâne un semn de întrebare. Am discutat și cu neurochirurgii și cu domnul Pleșco, că adică o simplă lovitură să aducă la așa o stare gravă. Inițial noi aveam un un diagnostic stabilit, un posibil anevrism, anterior nediagnosticat, sau poate vreo infecție ceva, care a favorizat un substrat mai sensibil”, a mai adăugat Inga Bostan, medic neurolog.

Oamenii legii au declarat că pe acest caz a fost inițiat un proces penal. Mihaela Bârsan avea 14 ani și era elevă în clasa a 8-a la liceul Teoretic „Olimp” din orașul Sângerei. Incidentul a avut loc pe 14 decembrie, iar fetița a decedat în următoarea zi.