mamaplus

Ce răspuns a oferit casa de modă Louis Vuitton care s-a inspirat din modelul iei românești, fără să menționeze originile

-
//
17.06.2024

Casa de modă Louis Vuitton a venit cu o reacție după ce reprezentanții acesteia au fost acuzați despre folosirea motivelor iei românești din Mărginimea Sibiului, în crearea ținutelor lor, fără să menționeze originile, relatează www.protv.ro.

mamaplus

O organizație care apără portul tradițional a pornit o campanie prin care cere casei de modă să spună care a fost sursa de inspirație. Răspunsul pe care l-au primit prin e-mail a fost considerat foarte vag:

„Stimate client, vă mulțumim pentru că ne-ați adus în atenție această preocupare. Este un design al talentatului Nicolas Ghesquière. El ar putea să se inspire din diferite tradiții. Cred că înțelegeți că designul în sine este special pentru Louis Vuitton. Vă mulțumim pentru înțelegere și avem încredere că explicația va clarifica situația. Mai putem face ceva pentru a vă ajuta?”

Românii au rămas nemulțumiți de acest răspuns și au comentat, în număr foarte mare, pe pagina de socializare a asociației „La blouse roumaine”: „Dacă un designer român ar fi copiat un produs de-al lor era ditamai scandalul. Invers se numește doar inspirație. Dezamăgitor!”; „Să îi enervam puțin, prin comentarii privind realitatea”; sunt doar câteva dintre reacții.

La postare au comentat și foarte mulți străini, care au rezonat cu mesajul asociației: „Louis Vuitton, sper că cei 25 de milioane de followeri văd asta! #oferăcredit bluzei tradiționale românești!”, a scris o persoană.

Ce decizie a luat Ministrul Culturii din România, Raluca Țurcan, după ce scandalul legat de cămașa românească a luat amploare. Raluca Țurcan a transmis un mesaj prin intermediul contului de socializare:

„În mod firesc, vom solicita companiei Louis Vuitton recunoașterea valorii patrimoniale și culturale a modelului iei cu șinoare, specifică zonei Sibiului. Creația populară autentică și-a menținut valoarea peste timp, dovadă că ia românească a fost și rămâne o sursă de inspirație pentru pictori, designeri sau companii precum Louis Vuitton. Aceasta situație merită transformată într-o oportunitate, în sensul recunoașterii la nivel internațional a valorii inestimabile a patrimoniului cultural românesc.

Foto credit: Louis Vuitton 2024; O întreagă familie din Vaideeni, Vâlcea fotografiată în 2022; Femei din Gura Râului, Sibiu, ieșind de la biserică, 1998.

mamaplus