mamaplus

Ce boli ar putea trata celulele stem găsite în dinții de lapte

-
//
26.04.2023

Dinţii de lapte conţin zeci de celule stem valoroase potrivite pentru tratarea diferitelor boli, arată un nou studiu.

 

mamaplus

Un nou studiu a constatat că dinţii de lapte conţin zeci de celule stem valoroase potrivite pentru tratarea diferitelor boli, relatează Rador. Cercetarea a fost realizată de dr.Songtao Shi de la Institutul de Medicină Dentară din Pensylvannia, transmite dcnews.ro.

Experţii din întreaga lume au studiat de multă vreme influenţa celulelor stem asupra inimii, creierului, pancreasului şi altor organe ale corpului uman. Echipa de cercetători condusă de dr.Shi a descoperit că dinţii adulţilor conţin un singur tip de celulă stem, în timp ce dinţii de lapte (la copiii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 8 ani) au în componenţa lor celule stem complet diferite. Dinţii de lapte pe care copilul îi pierde la o anumită vârstă ar putea într-o zi să-i salveze viaţa.

Ce boli ar putea trata celule stem găsite în dinții de lapte

Celulele stem găsite în pulpă (în interiorul dintelui) pot degenera în neuroni, oase şi cartilaj (sau chiar celule ale inimii). Această procedură poate fi eficientă în cazul diabetului de tip I, deoarece celulele stem pot deveni celule pancreatice care produc insulină.

Directorul Laboratorului de Stomatologie Regenerativă, Peter Murray, susţine că ţesuturile bucale şi ale dinţilor pot fi regenerate, folosind celule stem din dinţii de lapte. Există servicii speciale pentru păstrarea dinţilor de lapte, aşa că este recomandat ca aceşti dinţi să fie îndepărtaţi de către medicul stomatolog. Alte companii oferă recipiente sau ambalaje speciale pentru depozitarea convenabilă a dinţilor de lapte.