mamaplus.md

Cazurile de abuz sexual online sunt în creştere

-
//
21.01.2019

Cazurile de abuz sexual online sunt în creștere, potrivit datelor statistice ale Centrului Internaţional La Strada. Psihologii susţin că aceste cazuri ar putea fi oprite la timp, dacă părinţii ar fi mai atenţi la comportamentul copilului.

mamaplus.md

"Am o prietenă care a fost agresată online şi a ajuns într-o situaţie în care nu putea să-l blocheze. Şi eu nu ştiam cum să o ajut, ce să-i spun".

Anul trecut, reprezentanţii Centrului Internaţional La Strada au recepţionat 16 cereri similare, adică de două ori mai multe cazuri decât în 2017, când au primit doar şapte. Potrivit specialiştilor, într-o asemenea situaţie s-au pomenit minorii care nu şi-au securizat bine datele personale cu care s-au înregistrat pe diferite reţele de socializare. De asemenea şi cei care au făcut publice preferinţele lor, dorinţele, aşteptările şi chiar emoţiile.

"Toate datele sunt publice, copiii din neștiință le publică şi cei care vor să le facă un rău, au toate pârghiile şi toate posibilităţile să o facă", a menţionat managerul platformei singuronline.md, Angela Palancean.

În cazul abuzurilor sexuale în mediul online, după ajutor au apelat părinţii sau prietenii victimelor.

"Părinţii raportează cazuri în care copiii lor au primit o cerere de prietenie pe internet de la cineva necunoscut. Acea persoană îi solicită copilului nişte fotografii în lenjerie sau mai intime. După care copilul începe să fie ameninţat cu publicarea acestor fotografii şi i se solicită şi altele", a comunicat managerul platformei singuronline.md, Angela Palancean.

Psihologii susţin că cea mai mare vină în asemenea cazuri o poartă părinţii şi chiar profesorii. Şi asta pentru că un copil agresat începe să se comporte diferit, să gândească altfel, să se îndepărteze de familie şi prieteni.

"Ei sunt cei care ar putea să contribuie la o formare corectă a copiilor şi care ar putea să prevină astfel de forme de abuz. Mulţi adulţi nu înţeleg că un abuz în mediul online ar defapt aceleaşi consecinţe ca şi cel în mediul real", a afirmat psihologul, Agnesa Strătuţă.

Potrivit oamenilor legii, în 2018 au fost înregistrate 27 de cazuri de abuz sexual în mediul online.

"Cinci cazuri de acţiuni perverse asupra copiilor în mediul online. Acele discuţii cu caracter obscen. Trei cazuri de hărţuire sexuală. Un caz de violare a dreptului la secreta convorbire. A fost înregistrat şi un caz de trafic de copii. Şi 17 cazuri de distribuire a pornografiei infantile pe internet", a informat şeful secţiei protecţia copiilor, INI, Artur Degteariov.

Anul trecut au fost reţinute două persoane din cauza comiterii abuzului sexual online cu minorii. Unul dintre ei s-a ales cu închisoare de până la 17 ani.

Sursa