mamaplus

Cazul fetiței căzute de la etajul opt: Ce spun vecinii și în ce stare se află acum copilul

-
//
13.07.2022

O fetiță de doi ani a rămas vie ca prin minune, după ce a căzut de la etajul opt al unui bloc de locuit din municipiul Chișinău. Incidentul s-a produs luni, în jurul orei 18:00, într-un apartament de locuit din sectorul Botanica al capitalei. Oamenii legii anunță că totul s-a întâmplat după ce micuța a rămas singură în cameră, unde geamul era deschis, timp în care mama sa a mers pentru câteva clipe într-o altă odaie. Potrivit Poliției, copila a urcat pe geam, s-a sprijinit de plasă și s-a prăbușit în gol. Micuța se află la reanimare.

Cu plasă sau fără, geamurile termopan nu trebuie lăsate deschise de cei care au copii mici, spun oamenii, iar specialiștii afirmă că siguranța poate fi asigurată prin atenție sporită, în primul rând, dar și prin sisteme de blocare a geamurilor.

O femeie care muncea în apropiere spune că a auzit o bubuitură puternică atunci când a căzut copila:

„Eu stăteam la locul de muncă și am auzit un strigăt și o bubuitură. Credeam că s-a produs un accident cu implicarea unei mașini, am fugit afară și un băiat, vecinul îmi pare că e, stătea lângă copil, căci a căzut copilul de la etajul opt și plasa de la geam era alături. Plasa nu l-a ținut pe copil. Băiatul s-a apropiat de copil, el încă respira. Copilul stătea jos, dar nu era o priveliște îngrozitoare cu sânge sau ceva de genu. A căzut lângă scări în locul unde încep să crească florile și e foarte bine că nu s-a lovit de scări, ea a căzut foarte aproape de ele. Știți eu tot am copil, are nouă ani, dar când avea doi, trei ani, este o vârstă foarte periculoasă, eu muream de căldură, dar nu deschideam geamurile deloc”.

Ulterior, minora a fost transportată de urgență la spital în stare foarte gravă cu mai multe traumatisme.

 „Momentan, se află în Secția de reanimare, starea este gravă, dar stabilă. Are mai multe traumatisme, urmează, în continuare, să se afle în reanimare, deja urmează să vedem cum va fi evoluția stării de sănătate”, susține Maxim Cazacu, purtător de cuvânt la Institutul Mamei și Copilului din capitală.

 Pentru a evita asemenea tragedii, reprezentanții unor companii din capitală care se ocupă de comercializarea și instalarea geamurilor, pun la dispoziția cumpărătorilor sisteme de siguranță, datorită cărora ferestrele sunt încuiate și nu pot fi deschise de cei mici. Meșterii ne-au arătat cât de folositoare pot fi acestea.

 „O să facem schimb de mânere, mânere cu chei pentru blocuri la care sunt copii mici ca să nu cadă, să poată deschide doar în două poziții mai mici. Deci, acum geamul este închis, deja copiii nu pot să îl mai deschidă.  Mai avem încuietori prin fir, prin cablu. Puteți prima poziție să deschideți, geamul nu permite, nu permite trosul și la fel și a doua”, spune Radu Cojocaru, instalator sisteme de siguranță.

Cazul este investigat de oamenii legii, care urmează să stabilească toate circumstanțele în care s-a produs, iar în funcție de materialele acumulate se va stabili dacă mama va fi sau nu sancționată, mai precizează Poliția capitalei.