mamaplus

Cazul femeii care și-a pierdut copilul în luna a cincea de sarcină. Reacția directorului Spitalului din Hâncești

-
//
18.08.2020

O femeie din raionul Hîncești acuză medicii de la maternitatea din oraș de neglijență. Femeia spune că doctorii ar fi lăsat-o ore la rând să sufere, iar rugămințile ei e a-i fi acordat ajutor ar fi fost neglijate. Mai mult, ea susține că ar fi fost lăsată să avorteze singură pe un pat de spital, iar fătul care încă respira ar fi fost aruncat pe jos. Directorul Spitalului Raional Hîncești, Petru Ciubotaru, neagă acuzațiile și susține că femeia ar fi purtat patru zile în burtă un copil mort, informează agora.md.

Lilia Gatman a declarat, în cadrul unui interviu pentru Hâncești 24 TV, că fiind gravidă în cinci luni, a început să se simtă rău. A chemat ambulanța, care a transportat-o la maternitatea raională. Femeia spune că în drum spre spital starea sa de sănătate se înrăutățise, așa că a intrat în spital într-un scaun cu rotile.

Femeia susține că asistentele medicale ar fi considerat-o suspectă de infecție cu COVID-19, după ce i-ar fi măsurat febra. Ulterior, după alte câteva minute de așteptare, femeia ar fi fost transportată în salon.

„Am stat singură în salon o oră și patruzeci de minute. Plângeam, strigam să vină să mă ajute. Un glas de pe hol m-a întrebat dacă mai am să strig, să rabd, să aștept. Nimeni nu mă lua în seamă. Peste 20 de minute mi s-au rupt apele. Asistenta a venit și s-a enervat când a văzut că m-am udat pe patul ei. Că tocmai schimbase lenjeria de pat. Le-am spus că vreau să păstrez copilul, să mă ajute, iar ele mi-au zis că nu am au ce să-i facă”

Femeia povestește că ar fi născut singură pe pat.

„Ele au început să strige la mine.M-au întrebat dacă văd ce porcărie am făcut pe pat, că mai bine ar merge să muncească la prășit decât să strângă gunoiul după noi. A luat pelinca și copilului și l-a aruncat lângă pat. Ca pe un gunoi. Eu am văzut că inima copilului se zbătea. Cu ochii mei am văzut”, susține Lilia Gatman.

Ulterior, femeia ar fi fost dusă în sala de chiuretaj, unde întreaga procedură de curățire ar fi fost făcută fără anestezie:

„Nu mi-au pus nicio injecție.Au pus copilul într-o cutie de carton și au spus să-l ia soțul și să-l ducă la o margine de cimitir să-l înmormânteze. Procedura de chiuretaj era făcută pe viu, plângeam, strigam. Medicul a zis că dacă voi continua să strig mă va lovi. Eu m-am speriat și nu am mai spus nimic”.

De cealaltă parte, șeful Spitalului Raional Hîncești, Petru Ciubotaru, a declarat că mărturisirile femeii nu corespund adevărului.

„Doamna a venit la spital la ora 7.33 dimineața. A fost adusă de ambulanță. Femeia a refuzat să fie examinată de medicul de gardă spunând că va accepta să fie consultată doar de medicul ei. La ora 8 a fost examinată și specialiștii au constat că punga amniotică s-a rupt, iar  deschiderea era de 3 cm. Femeia avorta. Fătul pe care îl purta în burtă era mort de patru zile”, a declarat Petru Ciubotaru.

Șeful Spitalului Raional Hîncești susține că deși a fost invitată, ulterior, pentru o discuție, femeia a refuzat. 

„Gravida avea 19 săptămâni. Avea hemoragie internă. Nu știm care este cauza că a decedat intrauterin copilul. Natura a făcut în așa fel ca să avorteze fără a rămâne complicații. Nimeni nu a întrebat medicii. Noi vrem să fim judecați de Consiliul Medicilor, nu de cei pentru care singura distracție este veninul aruncat pe Facebook”, a mai spus Ciubotaru.

Managerul spitalului dă asigurări că va apela la o comisie independentă care va examina în detalii această situație.