mamaplus

Cazarea în căminele studențești din Moldova s-ar putea scumpi

-
//
17.08.2022

Admiterea în universitățile din Republica Moldova a ajuns pe ultima sută de metri, iar instituțiile de învățământ superior pregătesc, deja, locurile de cazare pentru studenți. Cum numărul acestora scade, de la an la an, reprezentanții universităților dau asigurări că orice solicitant poate primi un loc de cazare. Unele taxe urmează să crească, ținând cont de realitățile economice din această perioadă, spun administratorii căminelor.

Universitatea de Stat din Moldova

În acest an de studii, Universitatea de Stat din Moldova are disponibile peste 2.300 de locuri în cămine, unele modernizate, iar altele care urmează să fie modernizate. Repartizarea acestora va începe la sfârșitul acestei luni, iar reprezentanții instituției dau asigurări că vor oferi cazare tuturor solicitanților. Taxele pentru cazare au fost majorate la începutul anului.

„Gradul I de comoditate - lux, cu toate necesitățile, pentru un număr restrâns de locatari, este în jur de 750 de lei lunar, sigur, este sub orice apreciere din considerentul că astăzi o chirie este scumpă şi comoditățile costă scump. Gradul II de comoditate este 550 de lei lunar şi gradul III este în jur de 400 de lei lunar”, susține Otilia Dandara, prorector USM.

Pentru prima dată, anul acesta, USM va oferi cazare, o perioadă, și absolvenților instituției care decid să lucreze în domeniul pedagogic.

Universitatea Tehnică din Moldova

Universitatea Tehnică are disponibile 2.600 de locuri în cămine pentru studenții de la licență, masterat, dar şi pentru tinerii specialiști care lucrează în instituție. Lucrări de modernizare se fac în fiecare an, iar gradul de confort diferă de la un cămin la altul. Deocamdată, taxele de cazare rămân neschimbate, fiind cuprinse între 410 lei și 525 de lei lunar. Totuși, instituția ia în calcul eventualitatea unei majorări a taxelor.

„Până la 1 ianuarie 2023, taxele la cazare rămân neschimbate, deja după 1 ianuarie vor fi ajustate. Ce a condiționat această ajustare a taxelor? Evident majorarea tarifelor la resursele energetice. Evident că, căminele sunt conectate la agent termic, iar principalele cheltuieli sunt la agentul termic”, a subliniat Anatol Alexei, șef Direcția socială și activități studențești, UTM.

Academia de Studii Economice din Moldova

Pentru că numărul de studenți scade de la an la an și reprezentanții Academiei de Studii Economice spun că orice student care va face o solicitare va beneficia de cazare. Instituția are aproximativ 1.600 de locuri disponibile şi mai mult de jumătate sunt rezervate studenților din anul întâi. Taxele de cazare nu diferă foarte mult de celelalte instituții de învățământ superior.

„Aceste taxe au fost aprobate în luna februarie. La începutul anului vom vedea care vor fi evoluțiile ulterioare legate de cheltuielile de întreținere. Suntem influențați de conjunctura economică, procesele inflaționiste, creșterea prețurilor, creșterea tarifelor”, susține Alexandru Stratan, rector ASEM.

Peste 8.700 de tineri vor fi admiși, anul acesta, în universitățile din Republica Moldova finanțate din bugetul de stat.