mamaplus.md

Câte zile libere vor avea moldovenii în 2019

-
//
29.10.2018

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a a expus acum mai bine de o lună spre consultări publice un proiect de hotărâre de Guvern ,,Cu privire la transferul unor zile de odihnă în anul 2019”.

www.ribalka-na-dnestre.com

În vederea eficientizării procesului de elaborare a hotărârii respective, MSMPS a solicitat implicarea activă a tuturor subiecților interesați prin prezentarea în scris, până la 22 octombrie, a tuturor opiniilor și propunerilor.

Responsabilii de la minister au declarat pentru Sputnik Moldova că, în baza acestor propuneri va fi elaborat un proiect de hotărâre cu privire la zilele libere care ar putea fi acordate în preajma sărbătorilor naționale și internaționale, anul viitor. Documentul care va fi elaborat în baza propunerilor parvenite va fi propus spre avizare în cadrul ședinței de Guvern.

Câte zile libere ar putea oferi Guvernul în anul 2019

Pe lângă concediile anuale, bugetarii din Republica Moldova au parte și de unele zile de vacanță legate de zilele de sărbători și zilele naționale. Potrivit Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova, bugetarii au zile libere de Crăciun, Anul Nou, Paște, Ziua internațională a Femeii, Ziua Muncii, Ziua Victoriei, Ziua internațională a copilului, Ziua Republicii, Ziua Limbii.

În 2019, Anul Nou – 1 ianuarie, care cade în zi de marți, Crăciun pe 7 ianuarie, luni și pe 8 ianuarie, marți, Ziua Internațională a Femeii – 8 martie, care cade într-o zi de vineri, Paște – 28 aprilie, duminică și 29 aprilie, luni, Paștele Blajinilor – 5 mai, duminică și 6 mai în zi de luni, Ziua Internațională a Muncii, 1 mai, cade în zi de miercuri, Ziua Victoriei și Ziua Europei, 9 mai, cade în zi de joi, 1 iunie — Ziua internațională a copiilor, cade în zi de sâmbătă, Ziua Republicii – 27 august, marți, Ziua limbii – 31 august, sâmbătă și Crăciunul pe stil nou – 25 decembrie, care cade miercuri.

Din umărul total de zile de sărbătoare și zile naționale care vor fi marcate anul viitor, 9 cad în zi de lucru, astfel bugetarii vor mai avea în plus încă 9 zile de odihnă. Totuși, pe lângă aceste zile Guvernul ar mai putea acorda alte zile libere în cazul în care sărbătoarea cade în zi de marți sau joi.

Cele mai multe zile libere, care s-ar putea transforma într-o minivacanță, cad în luna mai: 1 mai – miercuri – Ziua Internațională a Muncii, 6 mai – luni – Paștele Blajinilor, urmat de 9 mai – joi – Ziua Victoriei și Ziua Europei. Astfel, în săptămâna 6 – 12 mai 2019, Guvernul ar putea bucura bugetarii cu o minivacanță de 9 zile, dacă e să luăm în calcul și zilele de sâmbătă și duminică care preced această săptămână.

Sursa: sputnik.md