mamaplus

Cât timp poți păstra ouăle încondeiate pentru sărbătorile pascale

-
//
13.04.2023

De Paște există o tradiție, de a încondeia ouăle, după care acestea vor fi sfințite la biserică. Cum să păstrați corect ouăle fierte și care este perioada de valabilitate a acestora, vă spune în articolul nostru.

mamaplus

Cum păstrăm ouăle fierte

În timpul fierberii, stratul protector care acoperă coaja este îndepărtat, ceea ce face ouăle mai sensibile la aer și la microorganisme dăunătoare. Prin urmare, refrigerarea este imperativă atunci când vine vorba de a preveni contaminarea sau deteriorarea ouălor fierte tari. Păstrarea lor în frigider ajută la încetinirea creșterii bacteriilor, deoarece bacteriile potențial periculoase se dezvoltă mai lent la temperaturi sub 4°C. Evitați să păstrați ouăle gătite la temperatura camerei pentru mult timp și păstrați-le la frigider în termen de 2 ore de la gătire. De asemenea, cel mai bine este să le păstrați în cutie sau într-un recipient etanș. Păstrați-le pe un raft interior și nu în ușă, deoarece deschiderea și închiderea frecventă a frigiderului poate face ca temperaturile din acest loc să fluctueze, transmite realitatea.md.

Cât timp pot rezista înainte de a se strica?

Atunci când sunt păstrate în mod corespunzător, ouăle fierte tari – decojite sau nu – pot fi păstrate în siguranță în frigider timp de aproximativ o săptămână.

Ouăle fierte – Cum să îți dai seama dacă nu mai sunt bune de consumat

Un ou fiert tare stricat poate avea un miros distinctiv, neplăcut. Dacă oul are coaja pe el, este posibil să fie nevoie să îl spargeți pentru a evalua mirosul. Mulți oameni se alarmează dacă gălbenușul unui ou fiert tare are o culoare verzuie-cenușie. Totuși, acest lucru nu înseamnă neapărat că oul s-a stricat. Culoarea gălbenușului variază în funcție de timpul și temperatura de gătire. Atunci când ouăle sunt fierte mult timp, gălbenușul devine mai palid și, în cele din urmă, capătă o culoare gri-verzuie. Această culoare apare atunci când gătiți oul prea mult, deoarece acest lucru face ca fierul din gălbenuș să reacționeze cu hidrogenul sulfurat din albuș.