mamaplus

Cât de toxic este peștele pangasius

-
//
24.11.2023

La nivel global, zeci de mii de tone de pește Pangasius își găsesc drumul în bucătăriile consumatorilor, lunar. De asemenea, în România este un produs căutat mai ales din perspectiva prețului, unul redus.

mamaplus

În timpul unei cercetări, reporterii NDR - Michael Höft și Christian Jentzsch - au aflat că producția de Pangasius este o problemă atât pentru animale, cât și pentru oameni și mediul înconjurător, transmite realitatea.net.

Aceștia au descoperit acvaculturi în care peștii erau ținuți în spații extrem de înguste și au identificat multiple ilegalități: de la fermele situate pe Mekong, unul dintre cele mai poluate râuri de pe planetă din cauza numărului mare de fabrici care deversează în acesta apele reziduale, la injectarea în masă a antibioticelor și a hormonilor.

Pangasiusul nu a fost lăsat de mama-natură în aceste ape, ci a fost creat special pentru a supravieţui şi a face treburi „murdare". Mai precis, Pangasiusul este o găselniţă a cercetătorilor chinezi, o încrucişare între mai multe specii de peşte, care are o toleranţă extrem de crescută la toxinele prezente în apa cu pricina şi, mai mult, se hrăneşte cu acestea, în aşa fel încât curăţă apa de toate relele.

Pangasius are un conținut foarte crescut în mercur, are foarte puține proteine și un nivel redus de acizi grași Omega 3.

Mai multe lanțuri mari de retail din Italia și din Europa au interzis deja vânzarea acestora, potrivit europarl.europa.eu.