În luna iunie, piețele din Capitală sunt pline cu de toate. Puteți găsi de la cireșe, căpșuni și caise până la busuioc, spanac și usturoi proaspăt. Iar prețurile sunt mai mult decât accesibile. Dacă vreți să vă umpleți frigiderul cu fructe și legume, vă prezentăm lista de produse și prețurile acestora!
Mazăre verde – preț: 10 lei/kg
Mazărea verde proaspătă ajunge pe mesele noastre doar în timpul verii. Când alegeți mazărea proaspătă, uitați-vă la păstăi. Acestea ar trebui să fie de culoare verde aprins, fără pete și putregai, uscate. Mazărea ar trebui să fie de 3-4 mm în diametru, netedă, cu niciun prejudiciu de dăunători.
Castraveți – preț: 18 lei/kg
În primul rând, atunci când alegeți castraveți este necesar să efectuați o evaluare vizuală a legumelor. Este recomandat să-i cumpărați pe cei mijlocii, cei prea mari pot fi prea copți și pot avea un gust amar.
Culoarea castraveților ar trebui să fie uniformă, aroma intensă și structura fermă.
Spanac – preț: 5 lei legătura
Spanacul este o plantă bine cunoscută, originară din Asia. Alegeți spanacul cu frunze verzi și proaspete. Ar trebui să arate ca și cum numai ce ar fi fost ambalat.
Nu cumpărați spanacul care are frunzele îngălbenite sau uscate, pete sau semne de putregai. Amintiți-vă că spanacul trebuie să fie consumat în decurs de 2-3 zile de la cumpărare. Nu poate fi depozitat pentru o lungă perioadă de timp și este preferabil să-l consumați în stare proaspătă.
Vișine – preț: 20 de lei/kg
Regula principală de care ar trebui să țineți cont atunci când alegeți vișine este: cu cât fructele sunt mai întunecate, cu atât sunt mai dulci, gustoase și sănătoase. Pentru a determina calitatea vișinelor, ar trebui să le gustați și să fie dulci-acrișoare. Nu cumpărați fructe moi sau lipicioase - aceasta este un semn că au stat prea mult la soare.
Căpșuni - preț: 28 de lei/kg
Alegeți căpșunile uscate și întregi, cu frunzulițele verzi. Uitați-vă la culoarea fructelor, care nu trebuie să fie prea întunecată, deoarece căpșunile practic nu-și schimbă nuanța după ce sunt culese. Căpșunile dulci și coapte vor avea o aromă puternică și intensă.
Cireșe – preț: 10 lei/kg
Pentru a alege corect cireșele, încercați să le atingeți, nu trebuie să fie prea tari sau prea moi și este necesar să se vândă cu codiță. În plus, pe ele nu trebuie să existe pete. Pentru a fi siguri că nu sunt viermănoase, desfaceți o cireașă și vedeți cum este înăuntru. De asemenea, fructele moi și închise la culoare ar putea fi „mâncate“ în interior.
Busuioc – preț: 5 lei/legătura
Frunzele proaspete de busuioc ar trebui să fie de culoarea verde foarte închis, fără pete negre și îngălbenite. Frunzele trebuie să fie ferme și suculent, iar la frecarea lor, să se simtă un miros puternic.
Usturoi – preț: 10 lei/legătura
Usturoiul “tânăr” este, probabil, unul dintre primele condimente care apar în luna iunie. Principalul avantaj - lipsa unui miros și gust pătrunzător. Pentru că este un antibiotic natural, fiecare familie ar trebui să-l aibă pe masă.
Caise – preț: 25 de lei/kg
Fructele coapte trebuie să aibă o culoare uniformă și portocalie ( cu cât mai aprinsă, cu atât mai bine). Gustul și mirosul ar trebui să fie dulce și parfumat. Cel mai important - caisele ar trebui să fie suculente și lipsite de fisuri. Apariția unor pete întunecate indică leziuni precoce.
Dude – preț: 5 lei/paharul
Atunci când alegeți dudele, ar trebui să examinați aspectul boabelor, acestea nu trebuie să aibă deteriorări vizibile. Prezența așa numitelor codițe mențin proprietățile utile și gustul.
Cartofi noi – preț: 8,50 lei/kg
Cea mai mare valoare nutritivă o au cartofii noi. Aceștia conțin multe vitamine, potasiu, fier și fosfor. Alegeți cartofii mijlocii. Este important ca suprafața lor să nu aibă pete verzui, deoarece vor avea un gust amar după preparare. De asemenea, cartofii nu trebuie să aibă pete negre, aceasta fiind o boală care atacă leguma din interior.
Roșii – preț: 30 de lei/kg
Mirositul roşiilor este o metodă foarte bună de sortare a roșiilor atunci când faceți cumpărăturile. Dacă nu simţi un miros lemnos dulce, nu trebuie să le cumpărați. Dacă sunt crescute fără îngrăşăminte, pesticide şi alte substanţe nocive, îşi vor păstra mirosul pe care-l aveau atunci când le culegeai din grădina părinților sau a bunicilor.
Cireșe albe – preț: 20 de lei/kg
Ca și la cireșele roșii, fiți atenți să nu aibă pete și desfaceți măcar un fruct ca să vă convingeți că nu au viermi.
Ciuperci – preț: 25-30 de lei/kg
În primul rând, asigurați-vă că sunt comestibile, nu cumpărați aceste legume de la persoane de neîncredere. Aveți grijă ca ciupercile să nu aibă pete, iar “piciorușul” să arate ca proaspăt tăiat.
Fasole verde – preț: 35-50 lei/kg
Atunci când cumpărăm fasole verde trebuie să atragem atenția la aspectul ei. Aceste boboase trebuie să fie netede, de culoare verde deschis, iar pe codiță trebuie să persiste sucul specific. Doar astfel de fasole verde într-adevăr va fi proaspătă, necontaminată, și respectiv, benefică pentru sănătate.
Sursa: locals.md