Care este starea reală a căminelor studențești?

Care este starea reală a căminelor studențești?

-
//
19.08.2015

Majoritatea căminilor studențești de la Universitatea de Stat nu au fost reparate capital de mai bine de 20 de ani. Deși administraţia USM susţine că cheltuieşte anual cca 50 mii de lei pentru reparaţia fiecărui cămin în parte, “renovarea nu ţine mai mult de câteva săptămâni, iar vinovați de dezastrul din cămine se fac studenții”, afirmă șeful Gospodăriei USM, Mihail Postolache, informeaz ă NOI.md.

Care este starea reală a căminelor studențești?

Oficial, blocurile căminilor Universității de Stat sunt bine încălzite, iar studenții dispun de toate condițiile necesare: au lumină, gaz, apă, săli de lectură și chiar săli dotate cu calculatoare. În realitate, însă, studenții se plâng că în odăi iarna este foarte frig, camera de baie deseori nu funcționează, dulapurile pentru haine sunt fără uşi, iar paturile adesea fără saltele.

Echipa noi.md a făcut o vizită căminului nr.10 al facultății de Drept, unde intendenta Emilia Potîrniche ne-a menționat că mobilierul din cămin - paturile, noptierele, dulapurile - au fost achiziționate încă în 1996 și multe din ele necesită reparație.

Și studenții de aici au doleanțele lor. ,,Ni s-au spus că o să avem condiţii bune de trai; eu m-am săturat să tot fac baie în cameră”, a replicat o studentă de la specialitatea de biologie. Un alt student de la specialitatea de matematică şi informatică a spus că: ”Condițiile lasă de dorit. Dar, altă ieşire din situaţie nu am avut”.

O altă situaţie este la căminul nr.16, unde anul acesta camerele au fost complet renovate și nu se deosebesc de o garsonieră. Studenţii cazaţi aici vor avea bloc sanitar separat, bucătărie echipată cu cele necesare, dar şi spălătorie de haine. Într-un astfel de cămin vor putea fi cazaţi 160 de tineri, iar prioritate se va acorda studenților care au rezultate bune la învățătură.

Vis-à-vis de acest caz, noi.md a solicitat opinia șefului Departamentului Social al USM, Victor Gîrlea, care precizează că situaţia este aşa cum este deoarece ,,nu sunt surse financiare suficiente pentru renovarea capital a tuturor căminelor”.

Administraţia USM mai spune că, cel mai probabil, în acest an, preţurile vor creşte pentru toate căminele - și cele renovate, și cele reparate cosmetic. Cât va costa cazarea pentru o lună se va cunoaşte la începutul anului de studii.

Sursa: NOI.md