mamaplus

Canicula a provocat primele victime. Nouă moldoveni au ajuns în stare gravă la spital

-
//
16.06.2022

Temperaturile de vară din ultima vreme au provocat primele victime. Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească anunță că în ultimele două săptămâni, nouă moldoveni au ajuns în stare gravă la spital din cauza insolațiilor. Specialiştii susțin că de la an la an, razele ultraviolete devin mai agresive din cauza încălzirii globale, care reduce din stratul de ozon. Medicii fac apel la precauție în condițiile în care în urma insolației poate surveni decesul.

Unul dintre motivele principale ale apariției insolației este expunerea îndelungată la soare. Consumul de alcool şi deshidratarea poate provoca insolație chiar şi în cazul unei expuneri moderate la soare.

"În cazul în care persoana a fost expusă prea mult timp la soare pot apărea simptome ca slăbiciuni, greață, vomă, dureri şi crampe musculare şi întunecarea urinei, care vorbeşte despre schimbări în metabolism", a spus Violeta Muntean, vicedirector Polilclinica Nr. 10.

Medicii recomandă în acest caz să stăm într-o încăpere răcoroasă cel puțin 30 de minute şi să consumăm multe lichide. În cazul în care recomandările sunt neglijate, iar persoana îşi continuă drumul în soare, poate face insolație.

"Starea de leşin şi confuzie, de fapt, o confuzie gravă şi dacă nu este tratată corect poate duce la complicații cerebrale sau complicații a organelor țintă şi într-un final se poate solda cu deces, deci este o situație de urgență.", a mai adăugat Violeta Muntean.

Alte simptome ale insolației sunt temperatura de 40 de grade, lipsa transpirației, tahicardie şi respirație rapidă. Medicii susțin că oricine poate face insolație, însă persoanele în vârstă şi copiii de până la doi ani sunt mai expuşi.

"Vârstnicii să nu iasă la plimbare după ora 12:00, în general între orele 12:00 şi 18:00 nu se recomandă plimbările. Consumul de 2-3 litri de lichide, sucuri naturale, când iese afară să poarte haine din țesături naturale, un pic mai largi ca să iasă transpirația, pălării. Şi e valabil şi pentru copilaşi, ei neapărat să fie acoperiți pe cap în perioada caldă.", susține medicul.

Mai mult de o treime din decesele provocate la nivel global de caniculă pot fi atribuite în mod direct încălzirii globale, arată datele unui studiu publicat de revista Nature Climate Change.