mamaplus

Când va începe vaccinarea anti-COVID a copiilor de la 12 ani? Ce spun autoritățile

-
//
12.11.2021

Zilnic, la punctele de imunizare din țară vin părinți care vor să-şi vaccineze copiii adolescenți, după ce ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că imunizarea copiilor va începe din noiembrie.

"Probabil, săptămâna viitoare... fiecare centru de imunizare din oricare localitate îndepărtată să primească toată informația, ce ar trebui, care sunt paşii tehnici pe care ar trebui să-i urmeze. Nu ne va lua mult timp ca să trimitem aceste recomandări", a spus Ala Nemerenco.

Aşa că mulți părinți au luat în serios termenul anunțat de minister.

"Începând cu data de întâi, după ce doamna ministră a declarat că de săptămâna viitoare puteți să vă adresați oriunde la orice centru de vaccinare pentru a se imuniza copiii de la 12 ani, s-au adresat mai mulți părinți cu copiii lor pentru a se vaccina", a declarat Cristina Boclincă, şef centrul Municipal de Vaccinare.

Şefa Centrului Municipal de Vaccinare spune că zilnic vin părinți, care cer să-şi vaccineze copiii minori, însă nu o pot face din cauză că ministerul încă nu a emis ordinul, iar aplicația nu permite introducerea în baza de date a cetățenilor cu vârsta sub 16 ani. Între timp, şi ministrul şi-a schimbat discursul.

"Sunt anumite procese ale comitetului, urmează anumite detalieri, care în continuare se transpun în deciziile ministerului", a precizat Svetlana Nicolaescu, secretar de stat, Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății a anunțat joi că am atins vârful valului patru al pandemiei, iar în ultima săptămână numărul zilnic de cazuri noi de infectare a început să scadă. Experții susțin că scăderea se datorează de fapt vacanței forțate a elevilor din ultimele două săptămâni.

Joi, comitetul național de experți în imunizare a avut o şedință cu ministrul Sănătății pentru a decide când începe procesul de vaccinare a copiilor minori, dar nu au ajuns la un numitor comun.

Săptămâna trecută, numărul celor vaccinați a scăzut cu 25% față de săptămâna precedentă, astfel că experții exclud ipoteza stocului insuficient de vaccin Pfizer pentru copiii de la 12 ani şi pentru administrarea dozei booster. Medicii spun că sunt multe persoane care vor să facă a treia doză.

"Eu sunt din contigentul celor care s-au vaccinat printre primii. Am deja jumătate de an după a doua doză, respectiv trebuie să mă vaccinez, dar avem răbdare, aşteptăm ordinul ministerului. Cu doza booster sunt până la 10 persoane, care vin şi se adresează cu această întrebare", a spus şefa Centrului Municipal de Vaccinare.

"Ar trebui să inițiem acest proces cât mai curând posibil, deoarece avem cazuri de infectări printre lucrătorii medicali vaccinați", a menționat Inga Pasecinic, expert independent în sănătate publică.

Ministerul Sănătății a anunțat că administrarea dozei booster se va face doar cu Pfizer şi Moderna, dar se aşteaptă decizia ANSP cu schema de combinare a serurilor. Până acum, în țară s-au vaccinat 895.607 persoane.