mamaplus

Cancerul de sân, operat în stadii incipiente, permite păstrarea glandelor mamare

-
//
14.06.2023

Cancerul de sân, operat în stadii incipiente, permite păstrarea glandelor mamare. Operația poate fi urmată de radioterapie în doze mari și puține şedinţe, scrie stirileprotv.ro.  

mamaplus

Se numește radioterapie stereotactică. Este recomandată la 4 până la 6 săptămâni de la operație. 

Cancerul de sân în stadiu incipient are nevoie de așa numita operație conservatoare. Se elimină tumora, dar e păstrat sânul.

După ce se vindecă plaga, la 4-6 săptămâni, apare indicația de radioterapie.

”După intervenția chirurgicală, indiferent cât de bine este efectuată, există zonă de risc – acolo unde a fost scoasă tumora, acolo există așa numita boală subclinică. Radioterapia asta face – distruge această boală subclinică. Este o zonă, care nu se vede, nu poate fi identificată prin metode imagistice. De asta se face radioterapia după o intervenție chirurgicală, care a fost perfectă. Este ceea ce se numește terapie adjuvantă”, explică Liviu Stoleru, medic primar radioterapie.

Pentru tumorile incipiente, în prezent există varianta radioterapiei stereotactice.

”Radioterapia e ţintită, se face cu doze mari pe fracțiune, într-un număr mic de şedinţe, de obicei între 1 şi 5 șendinte cu o precizie milimetrică 1-5mm. Nu poți să faci radioterapie stereotactică decât pentru ținte mici altfel când boala e răspândită, formațiuni tumorale mari, toxicitatea riscă să fie foarte mare”, mai spune specialistul.

Ce face, de fapt radioterapia, atâta vreme cât radiațiile ajung atât la celulele tumorale cât și la unele celule perfect normale?

”Celule tumorale sunt mai radiosensibile, sunt distruse mai ușor de radiație față de cele normale și, în afară de asta, celulele tumorale nu au capacitatea de a repara leziuni induse de iradiere, cum au cele normale, această capacitate de reparație”.

Celulele tumorale sunt foarte tinere și nu au echipament enzimatic să repare distrugerile induse de raze. Celulele normale se pot repara singure.