mamaplus

Călătorii gratuite prin toată Europa, timp de 30 de zile, pentru tineri cu cetățenie română

-
//
15.09.2022

Vești bune pentru tineri! Pot călători gratuiut prin toată Europa cu trenul, timp de 30 de zile, în cadrul unui program care dă celor cu vârsta de 18 ani posibilitatea de a descoperi continentul prin intermediul călătoriilor. 

De când a fost lansat acest program, în luna iunie a anului 2018, peste 165 000 de tineri au primit permise de călătorie. Marți, pe data de 11 octombrie 2022, la ora 12:00 (CEST), adică în mai puțin de o lună, vor începe înscrierile pentru acest an, înscrieri care se vor încheia marți, 25 octombrie 2022, la ora 12:00 (CEST), scrie europa.eu.

Călătoria se va face, de principiu, cu trenul, dar şi cu ajutorul altor mijloace de transport. Beneficiarii programului DiscoverEU vor călători numai la clasa a doua.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a fi eligibil

Pentru a fi eligibil, trebuie:

  • să te fi născut între 1 ianuarie 2004 (inclusiv) și 31 decembrie 2004 (inclusiv)
  • să completezi corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere
  • să fii cetățean sau rezident legal pe termen lung* într-una din următoarele țări: unul din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări (TTPM) sau una din țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.
  • să răspunzi la un quiz (cu excepția cazului în care te-ai înscris ca membru al unui grup). Dacă ești selectat, poți călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 martie 2023 și 29 februarie 2024.

De asemenea, dacă nu îți place să călătorești singur, poți forma un grup de prieteni, dar, atenție, și ei trebuie să îndeplinească toate condițiile de mai sus pentru a fi eligibili. Din momentul în care vei fi selectat vei fi învățat să-ți creezi conexiuni, și vor fi oragnizate reuniuni pentru pregătirea călătoriei și întâlniri între participanți, așa că, în mod sigur, îți vei face noi cunoștințe.

Detalii despre programul DiscoverEU poate fi găsite AICI