Cabinet modern de roentgenologie, deschis la Soroca

Cabinet modern de roentgenologie, deschis la Soroca

-
//
04.01.2016

Mai mult de jumătate din aparatele cu razeRoentgen din spitalele Moldovei datează din perioada sovietică şi sunt depăşite. Pe lângă faptul că nu oferă date destul de precise, radiaţia emisă de aceste instalaţii depăşeşte cu mult limita admisă. O situaţie diferită va fi de acum încolo la Soroca, unde s-a deschis cabinet de roentgenologie modern, dotat cu utilaj de ultimă generaţie.

Cabinet modern de roentgenologie, deschis la Soroca

Până acum pacienții spitalului raional din Soroca erau diagnosticați cu un aparat de roentgen vechi de peste 15 ani. Aceştia primeau filmul în pungă şi mergeau cu el la medic.

Cu ajutorul noului aparat, zilnic vor fi examinați în jur de 30 de pacienți. Noul utilaj este însă mult mai performat, iar rezultatele sunt oferite în format electronic, ceea ce permite să fie expediate rapid.

Potrivit specialiștilor, aparatul reduce în jumătate efectele nocive ale razelor Roentgen şi permite o diagnosticare rapidă și precoce a maladiilor.

Pentru procurarea dispozitivului au fost investite aproximativ 2 milioane de lei, iar alte 250 de mii de lei au fost alocate pentru reparația și reamenajarea încăperii, conform normelor de radioprotecție.

Sursa: trm.md